Vaše náměty

606 09 09 09

zpravy@nova.cz

Publikováno 20. 1. 2016
video testujeme

VELKÝ TEST ŠPAGET: Které jsou dobré a kterým se raději vyhnout?

Zdroj: TN.cz

Špagety má rád snad opravdu každý! Najdete je nejspíš v každé domácnosti, často jsou také poslední záchranou pro dobrý oběd. Které jsou ale opravdu dobré a které nestojí za koupi? Zeptali jsme se odborníka!

K testu jsme zvolili vaječné špagety a nakoupili jsme tedy všechny ty běžně dostupné, které obsahují vejce. Sešlo se nám tak šest balení různých špaget, které jsme naslepo naservírovali našemu kulináři Petru Stupkovi. Ten začal testování tím, že špagety prohlížel za sucha, zkoumal jejich hladkost a v protisvětle prohlížel jejich vnitřní strukturu.

 

Kulinář Petr Stupka radí těstoviny během vaření pečlivě promíchávat, aby se k sobě neslepily. Doporučenou dobu vaření na obalu podle něj není nutné striktně dodržovat, mnohem lepší je průběžně těstoviny ochutnávat a uvařit si je tak tvrdé, jak má kdo rád. Na závěr je dobré uvařené těstoviny omastit máslem, což jsme my ale neudělali, abychom mohli co nejobjektivněji hodnotit jejich chuť.

 

 

My jsme každé špagety vařili v čerstvé vodě, vždy ve stejném množství a vždy stejně osolené. A už při samotném vaření byly patrné rozdíly v pevnosti a soudržnosti těchto těstovin. Stupka následně u uvařených špaget natažením zkoušel jejich pružnost, mačkal je, očichával a v neposlední řadě samozřejmě také ochutnával.

 

Test - Pořadí testovaných špaget
Zdroj: TN.cz

 

"Z těch šesti vzorků bych vám pět doporučil, jeden bych nedoporučoval," zahájil hodnocení kulinář Petr Stupka. Tím posledním, který by Stupka nedoporučil, je vzorek číslo 6, tedy špagety Premium od výrobce Japavo. "Rozvářejí se, nedrží, lepí se, rozmatlávají se, prostě to mi nechutná," vysvětluje kulinář svůj verdikt.

 

Ostatní testované těstoviny by Stupka s klidným svědomím doporučil. A to včetně vzorku číslo 1 (Zátkovy vaječné špagety), který skončil společně se vzorkem číslo 3 (Tesco Spaghetti) na 4-5. místě. "Na pohled i podle vůně jsou ty špagety velice podobné a jsou dobré, mají svojí pevnost a nelepí se," hodnotí Stupka.

 

 

Pořadí na stupních vítězů ovlivňovala i barva a vůně těstovin. Konzistencí a chutí si jsou totiž vzorky na špici hodnocení velmi podobné. Třetí skončily špagety značky Combino, které jsou trochu tvrdší a pevnější. Jako druhé se umístily špagety K-Classic z Kauflandu, u kterých si Stupka není jistý barvou: "Je to takové žlutější, snad přibarvené," vysvětluje. Vítězem testu se tak stávají špagety Adriana, které splňují všechny Stupkovy představy o dobrých tradičních vaječných těstovinách.

Wimbledon 2016
TN.cz

Diskuze

Nejvíce hodnocené komentáře:

20.1. | 09:29 amperek50
1
Tenhle pomatenec ma do kulinare hodne daleko
20.1. | 13:57 pichav
-5
CESI NEJSOU TALINI !!!!! ZEROU JENOM TALIANY !!!! I S RIZIKEM RAKOVINY STREV ...
30.1. | 11:44 novobilskyy
-1
Pozor toto je předem už podmáznuté:))
20.1. | 13:57 pichav
-5
CESI NEJSOU TALINI !!!!! ZEROU JENOM TALIANY !!!! I S RIZIKEM RAKOVINY STREV !!!! JSOU TO PROSTE STREVA !!!!
20.1. | 11:26 Vašek Pepdol
-3
Mezi testovanými chybí ty nejkvalitnější špagety, které stojí někdy i okolo 80 až 100 kč toto jsou obyčejné levné špagety.
20.1. | 10:29 cipisek671
-3
20.1. | 09:29 amperek50 Od TV H@vna jaksi nemůžeš očekávat kvalitu v žádnym případě.
20.1. | 09:29 amperek50
1
Tenhle pomatenec ma do kulinare hodne daleko