Vaše náměty

606 09 09 09

zpravy@nova.cz

Aktualizováno 14.9. 2012 16:05
No fuj

Potvrzeno: S pečivem jíme čínské vlasy a oslí kopyta

Nákup pečiva v supermarketu
Zdroj: Mediafax
ilustrační foto

Zní to odporně, ale je to tak. Do vek, koblih i buchet se běžně přidává bílý prášek E 920, který se vyrábí z vlasů, chlupů, nehtů a kopyt. Nejčastěji pochází z Číny.

Bílý prášek nese označení E 920, šikovní prodejci ho často maskují za na první pohled sympatičtější L-cystein. Ale jinak jde stále o jedno a totéž. Používání L-cysteinu posvětila loni v listopadu EU a běžně se přidává nejen do krmiva pro dobytek ale také do pečiva pro lidi.
 

"E 920 je součástí zlepšujících přípravků, které používáme i my při výrobě běžného pečiva,“ potvrdil portálu vitalia.cz kupříkladu zástupce společnosti Penam. "My ovšem používáme zásadně L-cystein syntetického původu," dodal.
 

Převážná většina L-cysteinu se přitom vyrábí v Číně rozpuštěním vlasů, kupříkladu z kadeřnictví, peří, oslích kopyt a prasečích štětin ve velkém množství koncentrované kyseliny chlorovodíkové.
 

Do pekařských výrobků se pak přidává proto, aby se uměle vytvořilo pružné a pevné těsto. Tahle pochoutka se vyskytuje například v těchto produktech:

 

Pečivo s E 920
Zdroj: vitalia.cz

 

Prohlédnout si tyto produkty můžete ZDE

 

ČTĚTE TAKÉ:

10 největších hnusů v českých supermarketech
Tři bílé jedy: Cukr, sůl a mouka!
RECEPT: Chléb bez sacharidů
Recept na domácí kynutý chléb

 

hel TN.cz
Obchodní sdělení

NIČÍTE SI NEHTY LAKOVÁNÍM?