TEST BÍLÝCH JOGURTŮ: Víme, který je nejlepší a který totálně propadl
Aktualizováno
14:20, 2. 5. 2013
Na pultech českých obchodů najdete v dnešní době nepřeberné množství bílých jogurtů. Za některé si připlatíte, za jiné dáte jen pár korun. Má ale cenu kupovat ty drahé? Otestovali jsme je za vás!
Jogurt z hlediska zažívacího traktu upravuje mikroflóru. Je důležité rozlišovat jogurty, které obsahují živé bakterie a pomáhají vám udržovaly ideální prostředí ve střevech. Proto je také důležité, aby lidé jedli kvalitní jogurty.
Jogurtů je v dnešní době celá řada a každý vypadá jinak. Zdání ale klame. Díky moderním technologiím se mohou vyrábět zráním třeba přímo v kelímku. "Jogurtová kultura se dá do mléka, zahřeje se na určitou teplotu a teplem se vytvoří jogurt. Pak jsou jogurty, které jsou dělané jinou technologií - v tanku," vysvětlil Vladimír Honzák, šéfkuchař pražské restaurace La Gare Brasserie.
Co se týče jogurtů, má Česko (nebo spíš Československo) jedno prvenství. V roce 1933 mlékárny v Michli vymyslely ovocný jogurt. Na bílý jogurt ve skleničce začaly dávat zavařeninu a tím i prodloužily jejich trvanlivost a jogurt tak rychle nehnil. Ovocný jogurt je tedy vynález z Československa.
Co je jogurt?
Podle vyhlášky z roku 2003 nesmí být jogurt tepelně opracovaný. To znamená, že nesmí projít bodem varu a neměly by tam být přidány chuťové náhražky typu škrobů a modifikátorů.
(/fitness/mleko-skodi-nebo-pomaha.html)]
1. Bio jogurt bílý selský s probiotickou kulturou BiFi
Zdroj:
Martin Chamer
Objem: 400 g Cena: 21,90 Kč Cena za 100 g: 5,48 Kč Výrobce: Hollandia, Země původu: Česká republika Obsah tuku: Nejméně 3,5 % Složení: BIO mléko, BIO mléčná bílkovina, živá jogurtová kultura, probiotická kultura Bifidobacterium BB12, Lactobacillus acidophilus LA5 Chuť: Je evidentní, že tento jogurt zrál v kelímku. Vyznačuje se velikou hustotou a lehce hrudkovitostí. Ta ale není naškodí. Ta je tam proto, že neproběhlo promíchání. Je to velmi dobrý jogurt. Není tam cítit žádné nepříjemné chutě. Je tam přirozená jogurtová kyselost a chuť je vyvážená.
2. Selský jogurt bílý – jogurt bílý s probiotickou kulturou BiFi
Zdroj:
Martin Chamer
Objem: 200 g Cena: 11,90 Kč Cena za 100 g: 5,95 Kč Výrobce: Hollandia Země původu: Česká republika Obsah tuku: Nejméně 3,5 % Složení: Mléko, mléčná bílkovina, jogurtová kultura, probiotická kultura Bifidobacterium BB12, Lactobacillus acidophilus LA5 Chuť: Tady je opět vidět, že jogurt zrál v kelímku. Je to příjemný a dobrý jogurt.
Objem: 150 g Cena: 10,90 Kč Cena za 100 g: 7,27 Kč Výrobce: Mlékárna Kunín Země původu: Česká republika
Obsah tuku: 10 % Složení: Smetana jogurtová kultura Chuť: Tady u tohoto jogurtu je vidět, že obsahuje víc tuku. Tuk v jogurtu v chuti rozhodně prospívá. Pro odborníka je jogurtová chuť žádoucí. Některé dámy sice vyhledávají ty s nízkým obsahem tuku, pro chuť to ale není nic ideálního.
4. Bio Via Natur – biojogurt bílý
Zdroj:
Martin Chamer
Objem: 150 g Cena: 12,90 Kč Cena za 100 g: 8,60 Kč Výrobce: Olma Země původu: Česká republika Obsah tuku: Nejméně 3,2 % Složení: Mléko, sušené mléko, mléčná bílkovina, živé jogurtové kultury Chuť: Tento jogurt patří určitě k těm lepším.
Objem: 180 g Cena: 9,90 Kč Cena za 100 g: 5,45 Kč Výrobce: Zott Země původu: Polsko Obsah tuku: Nejméně 3 % Složení: Mléko, sušené mléko, mléčné bílkoviny, jogurtová kultura¨ Chuť: Toto je opět jogurt, který zrál v tanku, ale není špatný.
6. Klasik - Bílý jogurt
Zdroj:
Martin Chamer
Objem: 150 g Cena: 7,90 Kč Cena za 100 g: 5,27 Kč Výrobce: Olma Země původu: Česká republika
Obsah tuku: Nejméně 2,4 %
Složení: Mléko, mléčná bílkovina, živé jogurtové kultury Chuť: Tento jogurt není špatný. Je to taková střední třída.
Objem: 120 g Cena: 8 Kč Cena za 100 g: 6,67 Kč Prodejce: Danone Země původu: Česká republika Obsah tuku: Nejméně 3 % Složení: Mléko, jogurtové kultury a BifidusActiregularis Chuť: U tohoto jogurtu se opět musela odlít voda. To ale nevadí. V tomto jogurtu je podle mě ale něco, co tam být nemá.
8. Smetanový jogurt bílý
Zdroj:
Martin Chamer
Objem: 150 g Cena: 11,90 Kč Cena za 100 g: 7,94 Kč Výrobce: Choceňská mlékárna Země původu: Česká republika Obsah tuku: Nejméně 10 % Složení: Smetana, živé jogurtové kultury Chuť: Tento jogurt je kyselejší. Obecně bych řekl, že to není špatný jogurt. Není tam nic navíc. Jsou ale lepší jogurty.
Objem: 150 g Cena: 9,90 Kč Cena za 100 g: 6,60 Kč Výrobce: Mlékárna Valašské Meziříčí Země původu: Česká republika Obsah tuku: Nejméně 3 % Složení: Mléko, mléčná bílkovina, jogurtová kultura Chuť: Jogurt je trochu řidší a je to tedy slabší typ. Takové "nedochůdče".
10. Jogurt aktivní bílý (Tesco)
Zdroj:
Martin Chamer
Objem: 125 g Cena: 6,90 Kč Cena za 100 g: 5,17 Kč Výrobce: Hollandia Země původu: Česká republika Obsah tuku: Nejméně 3,5 % Složení: Mléko, mléčná bílkovina, jogurtová kultura, probiotická kultura Bifidobacterium BB12, Lactobacillus acidophilus LA5 Chuť: U jogurtů, které zrají v kelímku, se často dělá na povrchu voda. Stejně jako je to u tohoto vzorku. To ale není na škodu. Jogurt je živá kultura, probíhá tam proces, při kterém se voda odstraňuje od jogurtu. To je tedy v pořádku. Tento jogurt ale není podle chuti v ideální kondici.
Objem: 150 g Cena: 4,50 Kč Cena za 100 g: 3 Kč Prodejce: Tesco Země původu: Německo Obsah tuku: Nejméně 0,1 % Složení: Mléko, sušené odtučněné mléko, jogurtová kultura Chuť: Tenhle jogurt je dělaný nějakou zrychlenou metodou, která nedává jogurtu vyniknout. Jogurt je pak více mléčný a málo výrazný.