Olivové oleje již dávno nejsou ničím neobvyklým v našich kuchyních. Nejkvalitnějším z nich je extra panenský. Na trhu si můžeme vybrat z nepřeberného množství značek, a proto je za vás otestoval odborník na olivové oleje, šéfkuchař Miroslav Grusz.
Panenský olivový olej je získáván z oliv lisováním za studena (při teplotách do 50°) a podmínkách, které neovlivní jeho vlastnosti a delikátní chuť.
Olivy se očistí a rozemelou, takto zpracované se dostanou do lisů, kde z nich vzniká olej, ten je pak přefiltrován a plní se do lahví. Na výrobu 1 litru olivového oleje se spotřebuje 5 až 7 kilogramů oliv. Při zpracování se nepoužívá žádná chemie. Jeho kyselost nesmí překročit 0,8 %. To je maximální povolená hranice, jelikož parametr kyselosti je ukazatelem kvality olivového oleje.
Olivový olej není jen chutný, ale i zdravý. Nejvýznamnější vlastností olivového oleje je totiž vyvážený obsah mastných kyselin. Obsahuje vysoké množství polynenasycených mastných kyselin, které jsou nezbytnými prvky zdravé výživy. Obsahují vitamíny A, D, E a K. Právě tyto vitamíny zlepšují vzhled a kvalitu pleti, vlasů a nehtů.
Související obsah
A jak se panenský olivový olej ochutnává? "Na jazyk se kápne zhruba 10 kapek oleje, poté se nechá ležet na jazyku na několik vteřin v pootevřené puse, to kvůli zahřátí na tělesnou teplotu. Poté se nechá sklouznout po jazyku k zadním chuťovým buňkám a nakonec polknout. Pokud ochutnáváte více druhů, je nutné mezi jednotlivýcmi vzorky zajídat chléb," vysvětluje Miroslav Grusz, šéfkuchař pražského hotelu Augustine.
(/modaastyl/zapomen-na-drahou-kosmetiku-vyzkousej-olivovy-olej.html)]
Kvalitní olej by měl chutnat lehce nahořcle, pikantně a ovocně. Pokud cítíte chuť octovou, žluklou či plesnivou, olej není v pořádku.
A takto šéfkuchař Miroslav Grusz testuje panenské olivové oleje:
VÝSLEDEK TESTU:
1. MÍSTO: VÍTĚZ TESTU Parioli
Cena: 109,90 Kč
Dovozce: Prioli Cucina, Cavanna Olii
Země původu: Itálie
Zhodnocení šéfkuchaře: "Tento olej je vítězem testů, nejen pro to, že je mi Itálie blízká. Je totiž nejjemnější, má příjemnou hořkost. To znamená, že byly použity dobré olivy a hlavně byly kvalitně zpracované," říka Miroslav Grusz.
(/stihlaafit/olivovy-olej-je-zachranou-pro-srdce-pomuze-ale-i-repkovy-ci-sardinky.html)]
2. MÍSTO: Kaiser Franz Josef
Cena: 99,90 Kč
Dovozce: Gaston, spol. s.r.o.
Země původu: Itálie
Zhodnocení šéfkuchaře: "Tento olej nás příjemně překvapil, i když výrobce nevyrábí jen olivový olej, ale produkují různé chuťovky, nakládané rybičky a houby, které mimo jiné patří mezi velmi dobré. Na druhém místě skončil pro svojí jemnnost a komplexnost," tvrdí Grusz.
3. MÍSTO: Monini
Cena: 119,90 Kč
Dovozce: Bolton Czechia, s.r.o.
Země původu: Itálie
Zhodnocení šéfkuchaře: "Na třetím místě se umístil Monini, jeden z největších producentů v Itálii, doporučuji, když se nebudete orientovat, nikdy nezklame," míní Grusz.
4. MÍSTO: Bio La Pressa Romana
Cena: 115,90 Kč
Dovozce: Urzante, S.L.
Země původu: Španělsko
Zhodnocení šéfkuchaře: "Jak jsem říkal, Španělé jsou nejvetším producentem oleje na světě. Tento olej je velice dobrý, na konci má takovou silnější oříškovou chuť. Pokud má někdo rád výraznější olej, doporučuji," říká odborník.
5. MÍSTO Tesco
Cena: 118,90 Kč
Dovozce: Tesco Stores ČR
Země původu: Španělsko
Zhodnocení šéfkuchaře: "Tento olej vyrábějí pro Tesco ve Španělsku. Tento olej nás příjemně překvapil svojí jemnou chutí, na konci s lehkou chutí mandle i svojí kvalitou," míní Grusz.
(/novinky/jak-se-dela-olivovy-olej.html)]
6. MÍSTO Ondoliva
Cena: 95,90 Kč
Dovozce: Urzante, S.L.
Země původu: Španělsko
Zhodnocení šéfkuchaře: "Tento olej je více hořký, až s takovou rukolovou chutí, úplně bych ho do salátů nepoužil, spíše na opekání, nebo pokapat si s ním topinku," tvrdí šéfkuchař.
7. MÍSTO Primadonna
Cena: 129 Kč
Dovozce: Lidl Česká republika, v.o.s.
Země původu: Itálie
Zhodnocení šéfkuchaře: "Tento olej je už velice hořký, rozhodně bych ho použil pouze na pečení, pokud si ho koupíte, ale určitě bych ho nepoužil," komentuje Grusz.
8. MÍSTO Luccese
Cena: 79,90 Kč
Dovozce: Lidl Česká republika, v.o.s.
Země původu: Itálie
Zhodnocení šéfkuchaře: "Tento poslední vzorek bych nedoporučoval vůbec, ten bych tak použil na namazání řetězu u kola," dodává Grusz.
"Pokud si chcete kupovat extra olivový olej do salátů, tak je lepší kupovat ty dražší a pokud si olej kupujete na tepelné zpracování, tak vyberte střední cestu," radí šéfkuchař Miroslav Grusz.
Související obsah
Tipy a rady
*Nenechávejte olivový olej na lince vedle sporáku, či varné konvice, ztrácí ohříváním od tepelných zdrojů svoji kvalitu a chuťovou hodnotu
*Neskladňujte olivový olej v chladnu, či lednici, jelikož se zakalí. Tím ale neztrácí na hodnotě, stačí ho jen přemístit na místo s pokojovou teplotou. Kal zmizí za krátkou dobu.
*Nepoužívejte extra olivový olej jako kosmetický přípravek. Například jako krém na ruce, či pleť. Největší pověrou je, že olivový olej hydratuje. Opak je pravdou, olivový olej pleť vysušuje.
ČTĚTE TAKÉ:
Nevěřte olejům pod 8 Eur za litr
Olivový olej z prosluněných zemí
Olej za poslední desetiletí zdražil o 30 procent, na vině je hlavně inflace
Sledujte Televizní noviny ve full HD a bez reklam na Voyo.cz
Při požáru na neonatologickém oddělení nemocnice Mame Abdou Aziz Sy Dabakh ve městě Tivaouane, asi 120 km východně od hlavního města Dakaru zemřelo 11 novorozenců, oznámil ve středu bez dalších podrobností na svém Twitteru senegalský prezident Macky Sall. K podobnému incidentu došlo koncem dubna ve městě Linguere na severu země, kdy při požáru v nemocnici zemřeli čtyři novorozenci. Starosta města označil jako příčinu požáru technickou závadu na klimatizační jednotce v porodnici.
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj by měl k českému parlamentu promluvit 15. června. Po schůzce vedení obou komor to oznámila šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová. Poslanci a senátoři si projev ukrajinského prezidenta poslechnou ve svých sídlech.