Zpravodajství

VELKÝ TEST ŠPAGET: Co je kvalitní těstovina a které špagety je lepší hodit prasatům?

VELKÝ TEST ŠPAGET: Co je kvalitní těstovina a které špagety je lepší hodit prasatům?
Zdroj: TN.cz

Náš nejnovější test ukázal, že ani těstoviny z Itálie nejsou vždy zárukou kvality. Poměrně dobře se v testu umístily i ty nejlevnější české. A to je přitom hodnotil skutečný expert, italský šéfkuchař a propagátor stylu "Slow Food" Luigi Valenzano.

Náš velký test špaget zahájil Luigi Valenzano zajímavým vyprávěním o původu a způsobech výroby těstovin. Dozvěděli jsme se tak, že velmi důležité jsou tzv. profily, na nichž se těstoviny vyrábějí. "Ten profil může být buď moderní, tedy teflonový, anebo klasický z bronzu. Ty teflonové povrchy zajišťují, že se těstoviny nesvářejí a nelepí, jako tomu bylo dříve," vysvětlil Luigi Valenzano.
 

Jenže ouha. Těstoviny vyrobené moderními metodami se v hrnci při vaření možná nelepí, ale proti těm klasickým, vyráběným postaru, mají i poměrně důležitou nevýhodu. "Těstoviny by měly mít drsnější hrubší povrch, aby na sebe omáčku navázaly. Pokud se vyrábějí na teflonových profilech, jsou těstoviny daleko hladší, zatímco výroba na bronzových profilech zajišťuje těstovině hrubší povrch a omáčky na nich lépe ulpí," dodal Luigi Valenzano.


Jak poznat kvalitní těstovinu? Podívejte se, co radí italský šéfkuchař:
 


 

Při výběru v českém obchodě se jako správný Ital rozhoduje vždy pro italské těstoviny, ale jak test ukázal, chutnaly mu i některé české. Pokud se u regálu nedokážete rozhodnout, po kterých sáhnout, doporučuje Luigi zaměřit se na barvu. "Klasickou italskou surovinou je krupice durum, která má tmavou barvu. Tmavší těstoviny jsou tedy kvalitnější," shrnuje jednoduše.
 

Související obsah

Při testu si sice Luigi Valenzano všechny druhy těstovin důkladně prohlédl a sám uvařil, ale před konečným testováním jsme mu jednotlivé druhy špaget promíchali a obaly zakryli.
 

Po jejich odkrytí, tedy po testu, Luigi Valenzano pochvalně pokýval, že se mu podařilo vyhodnotit jako nejlepší italské těstoviny Barilla, které jsou skutečně kvalitní třídou mezi těstovinami. Nás naopak překvapilo, že poměrně vysoko (4. místo) umístil ty nejlevnější těstoviny značky Euroshopper.


Takhle probíhal test těstovin:



ČTĚTE VÍCE
Zhubněte po těstovinách, uvařte je al dente

Možné vysvětlení se ukázalo při podrobnějším pohledu na etiketu. Ty nejlevnější špagety testu vyrábí pro řetězec Albert stejný český výrobce, který vyrábí i špagety, které obsadily hned druhou příčku testu...
 

Související obsah


1. MÍSTO: Barilla Spaghetti n.5, 500 g
 

Zdroj: TN.cz

 

Výrobce: Barilla G. e R. Fratelli, Parma, Itálie
Doporučená doba varu: 8 minut
Cena: 33,90 Kč (Billa)
 

Hodnocení: Nelepí se na zuby, konzistence těstoviny je dobrá.
 

2. MÍSTO: Adriana Pasta 500 g
 

Zdroj: TN.cz

 

Výrobce: Europasta SE, Česká republika
Doporučená doba varu: 7-9 minut
Cena: 31,90 Kč (Albert)
 

Hodnocení: Dobré, podobají se těm prvním. Velmi dobře drží tvar.
 

3. MÍSTO: Spaghetti Lagris 500 g
 

Zdroj: TN.cz

 

Výrobce: neuvedeno
Doporučená doba varu: 11-13 minut
Cena: 26,90 Kč (Billa)
 

Hodnocení: Tyto špagety mají průměrnou chuť. Ani výjimečné, ani špatné.
 

4. MÍSTO: Spaghetti Euroshopper 400 g
 

Zdroj: TN.cz

 

Výrobce: Europasta SE, Česká republika
Doporučená doba varu: 8-10 minut
Cena: 6,80 Kč (Albert)
 

Hodnocení: Trochu lepší než ty předchozí. (Luigi Valenzano hodnotil špagety ve slepém testu a tento výrok se ve skutečnosti vztahuje ke čtyřem značkám špaget, které následují.)
 

(/vtipy/vtipy-dnes-na-tema-jidlo.html)]

5. MÍSTO: Spaghetti Combino, 500 g
 

Zdroj: TN.cz

 

Výrobce: uvedeno pouze, že těstoviny byly vyrobené v Itálii
Doporučená doba varu: 7-8 minut
Cena: 13,90 Kč (Lidl)
 

Hodnocení: Rozbředlé těstoviny, v ústech se rozpadají na hromádku.
 

6. MÍSTO: Spaghetti Panzani, 500 g
 

Zdroj: TN.cz

 

Výrobce: uvedeno pouze, že vývozcem je Panzani, Lyon , Francie
Doporučená doba varu: 7-9 minut
Cena: 34,90 Kč (Albert)
 

Hodnocení: Příliš měkká těstovina.
 

7. MÍSTO: Rosické těstoviny, 500 g
 

Zdroj: TN.cz

Doporučená doba varu: 6-8 minut
Výrobce: Europasta SE, Česká republika
Cena: 18,90 Kč (Albert)
 

Hodnocení: Od pohledu špatné těstoviny. Trhají se, nedrží tvar.

8. MÍSTO: Spaghettini Natural, 500g
 

Zdroj: TN.cz

 

Výrobce: Pasta Lensi, Itálie
Doporučená doba varu: 5-7 minut
Cena: 29,90 Kč (Albert)
 

Hodnocení: Rozbředlé a měkké těstoviny.

ČTĚTE TAKÉ:

Postavička jako lusk je hračka! Vsaďte na kvalitní džusy

Velký test hořčic

Velký test kyselých okurek

Návod na přípravu domácích těstovin

Jak správně připravit těstoviny

Češi se stávají národem těstovinožroutů

tn.cz / David Garkisch
Voyo

Sledujte Televizní noviny ve full HD a bez reklam na Voyo.cz

Co byste neměli přehlédnout

TOP 10 ČLÁNKY A VIDEA

Důležité Události

Píše se na Deník.cz