Zpravodajství

VELKÝ TEST SÝRŮ NIVA: Který je nejlepší a který v testu propadl?

Jsou hutné, aromatické a v Česku velmi oblíbené. Sýry s modrou plísní, známé jako niva, jsou prostě pochoutka. Šéfkuchař Kamil Havlíček je otestoval a poradí vám, po kterém sáhnout.

"Sýr s ušlechtilou modrou plísní by měl být uvnitř měkký, až by se měl roztékat. Plíseň  by měla být rovnoměrně rozprostřena po celém povrchu sýru. Pak se naprosto hodí do studené kuchyně. Například s čerstvým pečivem, či sklenkou vína," říká kuchař Patrik Pavlíček.


"Pokud je sýr s plísní tvrdší, tak ho doporučuji do teplé kuchyně, například na rozpuštění do smetanových omáček. Zapéct s těstovinami. Nebo na jiné tepelné zpracování," dodává šéfkuchař.


PODÍVEJTE SE JAK DOPADL TEST:

ČTĚTE TAKÉ:

Alergie může číhat i v plísňových sýrech
Mléko - škodí, nebo pomáhá?

1. místo - Madeta Niva premium 110 gramů

Zdroj: Martin Chamer

Výrobce: Madeta, České Budějovice
Složení: mléko, jedlá sůl, mlékařské kultury, ušlechtilá plíseň
Obsah tuku: 60% tuku v sušině, 52% sušiny
Cena: 39,90 Kč

Hodnocení:
Vypadá velmi hezky, je krásně mazlavý. Má intenzivní chuť, ale představoval bych si ho slanější. Velice mi chutná. 

2. místo - Danish Blue Cavabel 200 gramů

Zdroj: Martin Chamer

Výrobce: Vejle cheese company, Dánsko
Složení: pasterované mléko, smetana ke šlehání, jedlá sůl, sýrařské kultury, sýřidlo, modrá plíseň
Obsah tuku: 71,6% tuku v sušině, 58% sušiny
Cena: 44,90 Kč

Hodnocení:
Je vidět, že je to polovina malého válce sýra. Je uvnitř krásně mazlavý, chuť je výrazná, není přesolený.

Související obsah

3. místo - Sýr s modrou plísní Albert quality 115 gramů

Zdroj: Martin Chamer

Výrobce: Madeta, České Budějovice
Složení: mléko, jedlá sůl, mlékařské kultury, ušlechtilá plíseň
Obsah tuku: 50% tuku v sušině, 52% sušiny
Cena: 19,90 Kč

Hodnocení:
Líbi se mi, plíseň je hodně prorostlá, až dělá díry. Má intenzivní vůni i chuť. Takhle si představuji sýr s modrou plísní.

4. místo - Bergader Edelpilz 100 gramů

Zdroj: Martin Chamer

Výrobce: Bergader Privatkäserei, Německo
Složení: mléko, jedlá sůl, mlékařské kultury, ušlechtilá plíseň
Obsah tuku: minimálně 50% tuku v sušině, minimálně 27,9% sušiny
Cena: 46,90 Kč

Hodnocení:
Je krásně prorostlý. Je slaný, ale zároveň velmi jemný. Chutná mi, dal bych si ho k vínu.
 

Související obsah


5. místo - Bleu d´Auvergne Cantorel 125 gramů

Zdroj: Martin Chamer

Výrobce: Vyrobeno ve Francii
Složení: mléko, jedlá sůl, mlékařské kultury
Obsah tuku: 50% tuku v sušině, 52% sušiny
Cena: 59,90 Kč

Hodnocení:
Plísně má asi nejméně. Je slanější, ale chuťově nevýrazný. Měl zrát déle, nekoupil bych si ho.

6. místo Sýr s modrou plísní Karlova koruna 110 gramů

Zdroj: Martin Chamer

Výrobce: Madeta, České Budějovice
Složení: mléko, jedlá sůl, mlékařské kultury, ušlechtilá plíseň, sýřidlo
Obsah tuku: 50% tuku v sušině, 52% sušiny
Cena: 22,90 Kč

Hodnocení:
Je bělejší a tvrdý, to mi nevyhovuje. Na tenhle druh sýra je velmi jemný, spíš na vaření.

Související obsah

7. místo - Jihočeská niva Madeta 110 gramů

Zdroj: Martin Chamer

Výrobce: Madeta, České Budějovice
Složení: mléko, jedlá sůl, mlékařské kultury, ušlechtilá plíseň
Obsah tuku: 50% tuku v sušině, 52% sušiny
Cena: 29,90 Kč

Hodnocení:
Od pohledu není tak mastný jako jiné vzorky, píseň je prorostlá, krásně voní. Chuť není špatná, ale sýr je vhodný spíš na vaření.

8. místo - Tesco Niva 100 gramů

Zdroj: Martin Chamer

Výrobce: Niva s.r.o., Dolní Přím
Složení: Složení: mléko, jedlá sůl, mlékařská kultura, ušlechtilá plíseň
Obsah tuku: 28 gramů na 100 gramů sýra
Cena: 13,90 Kč (sýr byl v akci)

Hodnocení:
Plíseň je po celém povrchu, ale sýr je velmi bledý. Je tvrdý, hodně slaný, chuťově ale není špatný.

(/zahranici/blazniva-honicka-za-kusem-syra.html)]

9. místo - Sedlčanský modřenín 100 gramů
 

Zdroj: Martin Chamer

Výrobce: Povltavské mlékárny, Sedlčany
Složení: mléko, smetana, jedlá sůl, mlékařské kultury, ušlechtilá plíseň
Obsah tuku: 30% tuku v sušině, 53% sušiny
Cena: 29,90 Kč

Hodnocení:
Plísně je méně a měla by být spíš uvnitř než na povrchu. Sýr je dobrý, ale chuťově trochu méně výrazný. Hodí se spíš na vaření.

ČTĚTE TAKÉ:

Tavený sýr dětem spíše škodí. Obsahuje fosfor a sodík
Mléčná dieta: Jak hubnout se sýry a pečivem

Víno a sýry – jak a proč je správně kombinovat?

pez, TN.cz
Voyo

Sledujte Televizní noviny ve full HD a bez reklam na Voyo.cz

Co byste neměli přehlédnout

TOP 10 ČLÁNKY A VIDEA

Důležité Události

Píše se na Deník.cz