Potravina

10 zdravých rostlin, které koupíte JEDNOU, ale vydrží vám NAVŽDY

10 zdravých rostlin, které koupíte JEDNOU, ale vydrží vám NAVŽDY
Zdroj: Thinkstockphotos

Cibule, česnek a čerstvé bylinky jsou součástí mnoha pokrmů, a mohou být hodně levné. Některé potraviny si totiž snadno vypěstujete doma ze zbylých kousků. Zkrátka ušetříte!

Zde je přehled deseti bylinek a zeleniny, které si můžete koupit jednou, a když jejich zbytky vypěstujete, zůstanou vám - s trochou nadsázky - navždy: 

1. Česnek

Když česnek začne klíčit, můžete ho dát do sklenice s trochou vody a vypěstovat si česnekové výhonky. Ty mají mnohem jemnější chuť než stroužky česneku, a jsou skvělé v salátech, těstovinách i jako ozdoba.

2. Bazalka

Ustřihněte pár stonků bazalky a dejte je do sklenice vody. Umístěte sklenici na místo, kde je přímé sluneční záření. Když budou kořeny asi dva centimetry dlouhé, můžete rostlinky zasadit do květináče. Bazalka poroste jako o závod.

Zdroj: Thinkstockphotos

3. Mrkvové výhonky

Konce mrkve se obvykle useknou a vyhodí. Pokud ale neskončí v koši, mohou obohatit vaši kuchyň. Když konce mrkve, samozřejmě ty se zelenou částí, položíte do misky s vodou a dáte je na světlé místo k oknu, můžete pak zelené výhonky používat jako ozdobu nebo do salátů.

4. Jarní cibulka

Za pouhých pět dnů si můžete vypěstovat zcela novou jarní cibulku ze zbytků. Nechte asi dva centimetry výhonků s kořeny a umístěte je do malé sklenice s trochou vody. Za pár dní se budou dít divy.

Zdroj: Thinkstockphotos

5. Římský salát

Pokud máte celý římský salát, nejen listy, dejte ho do misky a ponořte jeho kořeny do vody a opět je dejte na okno. Za dva týdny uvidíte nové lístky salátu, za čtyři můžete mít novou přílohu. 

6. Bok choy

Stejně jako římský salát, lze Bok choy obnovit tím, že se konce kořenů ponoří do vody a dají na světlé místo bytu. Za týden nebo dva ho můžete přesadit  do květináče s půdou a nechat vyrůst novou hlavu. Znáte vůbec Bok choy? Jedná se o trochu jiné čínské zelí.

Zdroj: isifa.com

 7. Cibule

Cibule je nekorunovanou královnou kuchyně. Kořenové konce cibule se při vaření odstraňují. Lze je ale zasadit přímo do hlíny, a brzy se dočkáte levné úrody.

8. Zázvor

Stejně jako cibule, může být zázvor rovnou zasazen do půdy. Tento proces je ale mnohem zdlouhavější. Může trvat několik měsíců než vyklíčí. Sklízet můžete až za osm či deset měsíců.

Zdroj: Thinkstockphotos

9. Houby

Kořeny hub je třeba udržovat ve vlhké půdě. Je těžší je vypěstovat. Během několika dnů ale poznáte, zda jste na dobré cestě nebo ne. Zbytky hub buď začnou rašit nebo rovnou hnít.

10. Koriandr

Stejně jako bazalku, si můžete ve sklenici vody vypěstovat i koriandr. Jakmile jsou kořeny dostatečně dlouhé, zasaďte je. Za pár měsíců budete mít plnou rostlinu.

ČTĚTE TAKÉ:

pet, TN.cz
Voyo

Sledujte Televizní noviny ve full HD a bez reklam na Voyo.cz

Důležité Události

Píše se na Deník.cz