Dýně

Nevíte, jak chutně připravit dýni? Vyzkoušejte tyto nevšední recepty

Nevíte, jak chutně připravit dýni? Vyzkoušejte tyto nevšední recepty
Zdroj: Tn.cz/ thinkstockphotos.com

S podzimem přichází také sezóna dýní, jenže jíst pořád dokola jen dýňovou polévku a zavařovat ji do sklenic časem omrzí každého. Ale vyškrtnout dýni z jídelníčku jen proto, že nás nebaví vařit pořád to samé, by byla veliká škoda. Dýně je totiž neuvěřitelně zdravá.

Zdaleka nejzdravější je jíst dýni syrovou, ale ruku na srdce, samotnou by si ji dal málokdo. Vařením se z ní totiž ztrácí některé důležité živiny. Pokud vám tedy nevadí nevýrazná chuť syrové dýně, nakrájejte si ji společně s jinou zeleninou do salátu. Ideální je také usušit si dýňová semínka.

Dýně je obrovským zdrojem vitamínu A, E, C a K a především obsahuje velké množství vlákniny. Je vhodná při problémech s ledvinami, srdcem nebo krevním tlakem, skvělá je také na hemoroidy. Díky obsahu vlákniny je také výborným pomocníkem při hubnutí.

Související obsah

Výhodou dýně je její neutrální chuť, můžete si ji tudíž uvařit na sladko, ale i na slano.

Dýňový džus

1/2 kg dýně

70 g kyselina citronová

1 kg cukr

1/2 kg mrkev

4 ks pomeranč

Pomeranče i s kůrou, dýni a mrkev nakrájíme na kousky a vše vaříme asi půl hodiny s vodou v tlakovém hrnci. Vychladnutou směs rozmixujeme a přidáme cukr s kyselinou citronovou a přilijeme zbytek vody. Podáváme hodně vychlazené.

Zdroj: Thinkstockphotos

Rizoto s dýní

500 g žluté dýně

80 g másla

1 cibule

3 dcl mléka

300 g rýže

0,6 l masového nebo zeleninového vývaru

muškátový oříšek, pepř, sůl, cukr, parmezán

Na půlce másla nejprve osmahneme cibulku a přidáme na malé kousky nakrájenou dýni. Přidáváme horké mléko a pomalu vaříme, dýni rozmačkáme tak, aby vznikla kaše. Přidáme rýži a zalijeme částí horkého vývaru. Osolíme, přidáme muškátový oříšek a cukr. Za stálého míchání přiléváme vývar, dokud není rýže uvařená. Nakonec vmícháme zbytek másla, pepř a parmazán.

Zdroj: Thinkstockphotos

Dýňové muffiny

1 a 1/4 hrnku hladké mouky

1/2 hrnku cukru

1/2 hrnku dýňového pyré

100 g změklého másla

skořicový cukr, jedlá soda, kypřící prášek, vejce

Jedno vejce vyšleháme s jedním balíčkem skořicového cukru do pěny, přidáme změklé máslo a opět šleháme. Poté přimícháme dýňové pyré a vsypeme hladkou mouku, jedlou sodu a lžičku kypřícího prášku. Vzniklým těstem naplníme formy na muffiny do dvou třetin. Pečeme 15 minut při 180 stupních.

(Pyré si připravíme tak, že na kostky nakrájenou dýně vaříme do měkka, poté scedíme a rozmixujeme.)

Zdroj: Thinkstockphotos

Bramboráky z dýně

1 dýně Hokkaido

2 brambory

1-2 vejce

3 lžíce polohrubé mouky

česnek, majoránka, sůl

Dýni i se slupkou a brambory nastrouháme na hrubém struhadle. Přidáme dvě vejce, mouku, česnek, koření a sůl. Zamícháme a smažíme dozlatova. Výhodou je, že tato směs nenasává olej! Podle chuti můžeme posypat sýrem.


Zdroj: Thinkstockphotos

Dýňové ragú

1 větší dýně

400 g masa (kuřecí prsa, hovězí)

750 g moučných brambor

2-3 jablka

jarní cibulka, smetana ke šlehání, kari, sůl, pepř

Z dýně odřízneme horní část a vydlabeme. Naplníme masem, bramborami a jablky nakrájenými na kostičky a cibulkou na kolečka. Podle chuti můžeme přidat třeba houby. Smetanu smícháme s kořením a vlijeme do dýně. Takto naplněnou dýni znovu zakryjeme odřezaným vrškem a dáme na 30 minut péct. Pak "pokličku" sundáme a pečeme ještě hodinu, občas promícháme. Podáváme přímo z dýně.

Zdroj: Thinkstockphotos
 

mom, TN.cz
Voyo

Sledujte Televizní noviny ve full HD a bez reklam na Voyo.cz

Důležité Události

Krátká zpráva

Izrael jako první země na světě uzavře kvůli omikronu své hranice

Izrael hodlá jako první země světa zakázat úderem nedělní půlnoci vstup všem cizincům kvůli nové mutaci koronaviru omikron. Izraelci vracející se domů budou muset do karantény, včetně těch očkovaných. Vláda vychází z předpokladu, že omikron se už rozšířil do většiny zemí. Nařízení má platit dva týdny, během nichž budou odborníci zjišťovat, jak účinné jsou proti potenciálně nebezpečnější mutaci covidové vakcíny.

Píše se na Deník.cz