Houbařská sezóna se pomalu ale jistě chýlí ke svému konci. V těchto dnech ale ještě můžete z lesa donést plné košíky. Kolem houbaření koluje velká spousta mýtů a polopravd. Čemu věřit a co jsou jenom povídačky?
Podzim letos houbařům přeje, díky vlhkému počasí jsou lesy hub plné. Pokud ale nejste zrovna odborníci, můžete se nechat snadno poplést nejrůznějšími fámami, například co se týče mrazu, ohřívání houbových jídel či konzumace alkoholu společně s houbami.
Mléko proti otravě
Traduje se, že pokud se člověk přiotráví jedovatou houbou, měl by vypít sklenici mléka, které jed zneutralizuje. "Je to rada, která absolutně neúčinkuje. Pokud máme podezření, že jsme se otrávili, měli bychom do sebe dostat dávku živočišného uhlí a případně vyvolat zvracení," doporučila mykoložka Tereza Tejkalová.
Ohřívat smaženici je nebezpečné
Uděláte si z hub takové množství smaženice, které nejste schopni najednou sníst? Podle některých byste ji měli rovnou vyhodit, ohřívat houbová jídla je prý totiž zdraví nebezpečné. "Já v tom nevidím žádný problém, není nijak dokázáno, že by se houba ohříváním změnila," vyvrátila pověru mykoložka.
Houby nezamrazujte
I to je naprostý nesmysl, s houbami můžete v podstatě zacházet jako s masem. Klidně je tedy strčte do ledničky nebo do mrazáku. A nemusíte je ani krájet. "Debaty se vedou pouze o tom, jestli houby mrazit syrové nebo povařené. Znám spoustu lidí, kteří celý život mrazí syrové houby a jsou v pořádku," popsala Tejkalová.
Přemrzlé houby nejezte
Tak tohle je pravda. S houbami, které projdou mrazem přímo v lese, je to trochu jinak, než s těmi z mrazáku. "Pokud zmrznou jen jednou, je možné je potom posbírat. Pokud ale přijdou mrazíky vícekrát, nevíme, kolikrát ta houba zmrzla. Proto bychom ji už sbírat neměli. Chová se totiž jako maso a začne uhnívat. Otravu pak může způsobit i jedlá hřibovitá," uvedla expertka.
Igelitka houbám nevadí
Omyl, houby patří do košíky. A ne jen proto, že v něm lépe vypadají. Igelitová taška sice zabere méně místa, houby se v ní ale velmi jednoduše zapaří. Začnou se v nich kazit přítomné bílkoviny, což může způsobit zdravotní potíže.
Slimáci jdou jen po jedlých houbách
Mysleli jste, že houba s okousaným kloboukem je automaticky jedlá? Jste na omylu! Toxické látky, které zvládnou strávit slimáci a další živočichové, mohou být pro člověka životu nebezpečné.
K houbám nepijte alkohol
Že si ke smaženici nebo houbovému guláši nemůžete dát pivo? Alkohol houbám v podstatě nevadí. Nesmíte ho ale vypít několik litrů, to vám potom špatně určit bude. Existují ale druhy hub, které se s alkoholem nesnášejí. Patří mezi něm zvláště hnojník inkoustový či václavky.
Nejedlé houby stačí povařit
Tak tomuhle nevěřte, většina jedů je proti vysokým teplotám odolná. Výjimkou je snad jen hřib satan, i ten se ale musí povařit opravdu důkladně. Naopak některé jedlé houby mohou být za syrova jedovaté, například václavky, či hřib koloděj nebo kovář.
Houby se mají od země odříznout
Pokud chcete přijít o houbařské místečko, klidně houbu od země oddělte nožem. Zbytek houby totiž začne hnít a může zničit celé podhoubí. Raději houbu z porostu opatrně vykruťte a jamku poté zasypte hlínou nebo mechem.
Na červené muchomůrce jsou jedovaté jen bílé puntíky
Muchomůrka červená je sice na pohled krásná houba, je ale velmi jedovatá. Někteří lidé věří, že jedovatost působí bílé tečky, které má na klobouku. A pokud se jich zbavíme, můžeme houbu normálně jíst. "Ty tečky jsou zbytky obalu houby, pokud je ale seškrábneme, nedosáhneme ničeho. Jed je přítomen v celé plodnici," vysvětlila mykoložka.