Sacharidy

Co se s naším tělem stane, když sníme těstoviny nebo chleba?

Co se s naším tělem stane, když sníme těstoviny nebo chleba?
Zdroj: Profimedia

Napadlo vás někdy, co se s vaším tělem stane, když sníte třeba těstoviny nebo chleba? A proč se po takových potravinách přibírá? Odpověď najdeme, pokud se zaměříme na příjem sacharidů, které tyto potraviny obsahují.

Každý, kdo se někdy snažil držet dietu, se touto otázkou zabýval - jsou sacharidy prospěšné, nebo spíš škodí? A názory se liší. Zatímco jedni říkají, že bychom měli jíst jen některé sacharidy a ostatním se vyhnout, jiní tvrdí, že máme jíst všechny, abychom byli zdraví.

Je pravdou, že sacharidy mohou za to, že přibíráme na váze. Na druhou stranu ale fungují jako energie, která pohání každou buňku v těle. V čem je tedy zakopán pes? Jednoduše v množství sacharidů, které sníme. Dávno se ví, že všeho moc škodí. Přemíra sacharidů vede k tloustnutí, může rozvíjet inzulínovou rezistenci a vést až k cukrovce.

"Sacharidy se rozdělují do tří kategorií - cukry, škroby a vláknina," vysvětlila pro Daily Mail výživová specialistka Vanessa Hillová. "Cukry najdeme například v mléku či ovoci, škrob v těstovinách nebo bramborách, vláknina je potom obsažena v zelenině," dodala.

Související obsah

Co se děje v těle, když sníme těstoviny nebo chleba

Trávení sacharidů začíná už v ústech, kde se škroby pomocí slin rozkládají na kratší polysacharidové řetězce. Jakmile se potrava dostane do tenkého střeva, slinivka uvolňuje enzym zvaný pankreatická amyláza a rozkládá řetězce na jednodušší monosacharidy. Ty se pak vstřebávají stěnou tenkého střeva do krevního oběhu.

Nejdůležitějším monosacharidem je glukóza, která je významným zdrojem energie pro buňky a orgány, včetně svalů a mozku. Ve skutečnosti náš mozek spotřebuje polovinu všech cukrů, které do těla dostaneme.

Hlavním zdrojem glukózy jsou přitom komplexní sacharidy, které najdeme zejména v chlebu, těstovinách, bramborách či ovoci.

Související obsah

Pozor, ať to nepřeženete

Ačkoli zní lákavě představa, že čím víc sacharidů přijmeme, tím víc energie budeme mít, tak jednoduché to není. Když jíte příliš mnoho sacharidů, v krvi stoupá hladina cukru. Slinivka břišní pak uvolňuje inzulín, aby hladinu cukru v krvi snížil, a část cukrů si zároveň uloží jako zdroj energie pro pozdější použití. Inzulín v těle je zkrátka zodpovědný za ukládání tuků.

Jenže čím víc inzulínu v krvi koluje, tím víc tělo přeměňuje sacharidy na tuky, která ukládá v oblasti hýždí, stehen, břicha a boků. A váha letí nahoru. Příliš mnoho cukrů ale může vést také ke stárnutí. "Je důležité mít na paměti, že jídlo je palivo, takže sacharidy, bílkoviny i tuky by měly být konzumovány s mírou," dodala Hillová.

ČTĚTE TAKÉ:

I těstoviny mohou být dietní. Ale musíte je jíst správně uvařené!
Dietní omyly a lži, kvůli kterým tloustnete

mom, TN.cz
Voyo

Sledujte Televizní noviny ve full HD a bez reklam na Voyo.cz

K tématu Sacharidy

Důležité Události

Krátká zpráva

Kateřina Šimáčková zvolena soudkyní Evropského soudu pro lidská práva

Shromáždění Rady Evropy v úterý podle informací České justice zvolilo Kateřinu Šimáčkovou novou soudkyní Evropského soudu pro lidská práva (ESLP) za Českou republiku. Šimáčková se stane třetím soudcem ESLP za Českou republiku. Úřadu se ujme po Aleši Pejchalovi, kterému končí mandát 31. října.

Píše se na Deník.cz