Sezóna burčáku je tady! Vychutnávat si ho nemusíte pouze jako lahodný drink, ale i výborné jídlo.
Burčáková buchta
Potřebujete 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek mletého cukru, 1 vejce, 1/2 hrnku oleje (nejlépe hroznového), 1 hrnek plně rozkvašeného burčáku, 1/4 sáčku prášku do pečiva, 1 sáček vanilkového cukru.
V pořadí, ve kterém jsou suroviny uvedeny, dejte vše do mísy a zamíchejte. Do vymaštěného a vysypaného plechu těsto vylijete a pokládejte 3 hrnky nahrubo nastrouhané dýně, posypete drobenkou z másla, mletého cukru a hladké mouky. Pečeme asi 15 minut při 250 °C.
Burčákový dip
Burčák dochuťte vinným octem a kořením – ideálně kardamomem, zázvorem nebo skořicí. Může se do něj přimíchat i zkaramelizovaná glazovaná šalotka.
Burčáková zmrzlina
Burčák dochutíte trochou citronové šťávy a smícháte se sněhem z vaječných bílků. Směs mírně naředíte vodou, promícháte a necháte ve formách nebo miskách zamrazit. Podáváte samostatně nebo s ovocem.
Burčákové těsto
Burčákem je možné při přípravě těst nahradit kypřící prášek do pečiva, zároveň se tím do těsta přidá sladká i ovocná složka.
Výživná vepřová pečeně
Plátky vepřového masa nakrájejte na plátky, jemně je naklepejte, osolte a opepřete. Na oleji si připravte cibulový základ, pak na něm z obou stran osmahněte plátky masa a nechejte je dusit. Přibližně v polovině dušení přilijete burčák… Výsledná sladkokyselá chuť je opravdu velmi lahodná.
Krémový dezert z burčáku
V burčáku rozmícháte vanilkový pudink, směs ještě mírně naředíte mlékem, vše povaříte a promícháte s kousky ovoce podle vlastního výběru, vše dochutíte skořicí a cukrem.
Sledujte Televizní noviny ve full HD a bez reklam na Voyo.cz