Houby

Muchomůrky jsou nejlepší, říká mykolog! Řekl, jak poznat ty jedlé

O víkendu se do Česka na skok vrátí babí léto. Je to tedy ideální možnost vyrazit na houby! A možná už jedna z posledních, hub totiž podle mykologů v lesích ubývá.

S houbami se v posledních týdnech roztrhnul pytel. Nenajde se snad jediný člověk, který by se košíkem plným hřibů letos nepochlubil. Jenže hřibovitých hub v lesích pomalu ubývá. Pokud se ale nebojíte sbírat muchomůrky, holubinky či ryzce, můžete se z houbové nadílky těšit ještě dlouho.

Z lesa nepřijdete s prázdnou nikde. "Tam, kde je dostatečně vlhko, rostou. Jsou místa, kde je vláhy docela málo a tam rostou méně. Hub ubývá a v lese už jsou spíše jen zbytky. S prázdnou neodejdeme nikde, ale je nutné mít určitou škálu vědomostí o houbách," popsal ve Snídani s Novou mykolog Oldřich Jindřich.

Velmi chutnými houbami, které teď v lesích najdeme, jsou ryzce. Mnoho lidí se je ale bojí sbírat – zkrátka proto, že zespod klobouku mají lupeny. Podle Jindřicha se tak ale ochuzujeme o výtečnou houbu. Rozeznat ho od nejedlých či jedovatých hub přitom není obtížné. "Například ryzec smrkový, který roste pod smrky, poškozením a otlakem zezelená. Když ho rozkrojíme, teče z něj oranžové mléko. Z ryzce syrovinka teče bílé mléko a je také výborný. Výborné jsou z nich houbové škvarky," doporučil mykolog.

Související obsah

Ryzce či holubinky ale poznáte také podle jiného znaku. "Když dloubneme do ryzce nebo do holubinky, udělá se nám jamka. U jiných hub se táhnou vlákna," vysvětlil Jindřich.

A z čeho je podle odborníka na houby nejchutnější smaženice? "Nejlepší smaženice je z co největšího počtu druhů – použijte nejen houby hřibovité, ale i lupenaté. Některé z nich jsou vynikající. Nejlepší je muchomůrka růžovka," poradil.

Jak poznáte otravu houbami a jak se v takové chvíli chovat, se podívejte ve videu:


 

mom, TN.cz
Voyo

Sledujte Televizní noviny ve full HD a bez reklam na Voyo.cz

K tématu Houby

Důležité Události

Píše se na Deník.cz