Dýně

Co s dýní: Znáte všechny tyto netradiční recepty? GALERIE

Co s dýní: Znáte všechny tyto netradiční recepty? GALERIE
Zdroj: Profimedia

K Halloweenu a podzimu jako takovému dýně zajisté neodmyslitelně patří. Jak ji ale správně využít, tak aby vás skutečně potěšila? Máme pro vás pár netradičních rad.

Vyrobte si skvělé domácí máslo z pečené dýně!

Nejedná se sice o tradiční máslo, tak jak ho známe u nás, v zahraničí se totiž často užívá výraz máslo v souvislosti s dušenou, rozmixovanou hustou zeleninovou pomazánkou, zbavenou přebytečné vody. Jak si takovéto "máslo" tedy vyrobíte?

Dýni nejprve upečte a rozmixujte, poté přidejte trochu klasického másla, lžíci olivového oleje a špetku soli a za pomoci tyčového mixéru vyrobte jemnou pomazánku podobnou arašídovému máslu. Pro netradiční chuť si tuto pochutinu jistě zamilujete.

Uvařte si snadnou dýňovou polévku

Milovníci polévek si s dýní v kuchyni určitě přijdou na své. Připravit polévku z dýně je opravdu snadné! Jak na to? Nadrobno nakrájenou cibuli osmažte na oleji, přidejte na kostičky nakrájenou dýni a bramboru. Směs osmahněte. Přilijte litr vývaru nebo zeleninového bujonu a vařte asi 25 minut. Nechte vychladnout a rozmixujte. Polévku znovu přiveďte k varu, přidejte smetanu a půl čajové lžičky kari, pepř a sůl. Hotovou polévku můžete posypat slunečnicovými semínky. 

Související obsah

Dýně jako váza? Proč ne!

Typický dýňový strašák je pravidelnou podzimní dekorací většiny domácností. Zkuste to ale i trochu jinak! Co si takhle vyrobit třeba dýňové vázy? Tímhle dekoračním prvkem ve svém království zaujmete nejspíš každou návštěvu! 

Dýňový svícen

Máte pocit, že se bez svitu svíček neobejdete? Máme pro vás řešení. Můžete se pustit do výroby originálního dýňového svícnu. Pamatujte, že dýni musíte nejdříve pořádně vydlabat, odstranit všechna semínka i ztenčit její stěny. Tímto způsobem dokonale vynikne hra světel a stínů.

Související obsah

Vydlabaná semínka a dužinu z dýně nevyhazujte!

Obojí můžete použít jako náplň štrůdlu místo tradičních jablek. Dužinu lehce povařte a po vychladnutí rozmačkejte vidličkou nebo rozmixujte. Zjemnit ji můžete zakysanou smetanou nebo pomocí žervé. Oslaďte medem a okořeňte trochou mleté skořice. Můžete přidat i špetku hřebíčku a zázvoru, nasekané ořechy a rozinky. Aby se náplň neroztekla, stačí přidat lžíci ovesných vloček, které přebytečnou tekutinu vsáknou.

 
Omytá a lehce opražená dýńová semínka chutnají jako oříšky. Propláchněte je vodou a nechte usušit. Jíst se dají bez dalších úprav nebo pražená. Výborná jsou také do salátů či do pečiva. Navíc jsou bohatá na zinek, současně vitamíny E, A, D, skupiny B a nenasycené mastné kyseliny.


 

ten, TN.cz
Voyo

Sledujte Televizní noviny ve full HD a bez reklam na Voyo.cz

Co byste neměli přehlédnout

TOP 10 ČLÁNKY A VIDEA

Důležité Události

Píše se na Deník.cz