Grilování

Grilujete jenom maso a klobásy? O hodně přicházíte! TRENDY

Grilujete jenom maso a klobásy? O hodně přicházíte! TRENDY
Zdroj: oficiální zdroj

Tak jako celá gastronomie i grilování podléhá novým trendům. Mlsné jazýčky touží po nových chutích, a tak kuchaři přicházejí se stále zajímavějšími kombinacemi. Přečtěte si, co nového k ochutnaní je nachystáno pro letošní sezónu.

Grilování je příležitost potkat se s kamarády i rodinou, společně si užít pobyt venku na čerstvém vzduchu a zároveň se trochu blýsknout kuchařským uměním. Samotné grilování už není pouze o pořádném fláku masa, můžete zkusit i odvážnější recepty.

Na grilu se dá totiž připravit skoro cokoliv, existuje jen málo surovin, se kterými si nerozumí. Pokud se tedy nebojíte, můžete vyzkoušet i kuriózní kombinace. Ovšem jestli vaše letošní grilovací menu má být in, rozhodně v něm nesmí chybět pět surovin - pečené avokádo, řecký sýr halloumi, lilek, šťavnatá krkovička a grilované ovoce i dezerty z grilu.

Pokud nevíte, jak na to, nechte se inspirovat našimi tipy! Čtěte, jak právě tyto suroviny zpracovat a co dobrého z nich připravit.

Avokádo

Ještě před deseti lety snad většina populace netušila, co avokádo je. Teď si někteří lidé nedokážou bez něj svůj jídelníček ani představit. Avokádo má velmi vysokou nutriční hodnotu a navíc jemnou neutrální chuť, kvůli které se hodí do spousty jídel.

Související obsah

Avokádo se přidává do nejrůznějších zeleninových salátů a chutná i s masem. Někteří odborníci upozorňují, že je příliš tučné, ovšem avokádo obsahuje tzv. zdravé tuky. Jedná se o mononenasycené mastné kyseliny, u kterých se předpokládá, že chrání proti srdečním chorobám a ateroskleróze.

Video: Grilování ve Snídani s Novou

 

Při pečení dužina avokáda povolí a zjemní, čímž vynikne jeho lahodná máslová chuť. Na grilování použijte pevnější a méně zralé kusy. Avokádo podélně rozkrojte a vyjměte pecku. Na řezu lehce potřete olivovým olejem, položte řeznou stranou na gril a zhruba 5 minut ogrilujte. Můžete občas mírně přitlačit, aby se opekly pěkné proužky.

Avokádo můžete připravit na mnoho způsobů. Můžete ho naplnit opečenou zeleninou a sýrem, případně opečené avokádo přidat do salátu nebo jako oblohu do burgeru. Anebo úplně jednoduše grilovaný plod rozmačkat na opečený kousek bagety, posolit a zakápnout citrónovou šťávou.

Další tipy najdete v druhé části článku:

Halloumi

Tento polotvrdý řecký sýr je na grilování jako stvořený, protože v teple změkne, ale neroztéká se. Navíc se na něm krásně opečou proužky od grilovacího roštu, takže nejen skvěle chutná, ale i krásně vypadá na talíři. Doslova jako pořádně propečený steak.

Halloumi se vyrábí ze směsi kravského, kozího a ovčího mléka, do kterých se při výrobě nepřidávají kultury mléčného kysání. Právě díky tomu má delší trvanlivost a zároveň vysokou teplotu roztékání. Je to zdravá a zároveň vydatná alternativa k pečenému masu.

Sýr nakrájejte na plátky silné zhruba 1 cm. Položte na grilovací rošt a opečte pár minut z každé strany, až mírně povolí a objeví se zlatavé opečené puchýřky. Z opečeného halloumi můžete udělat součást salátu, případně jím proložit zeleninový špíz nebo vytvořit vegetariánský burger, kde sýr nahradí maso.

Související obsah


Lilek

Lilek je z 90 procent tvořen vodou a obsahuje minimum kalorií. Zato má poměrně hodně vlákniny, kterou naše tělo potřebuj, proto je ideální součástí jídel.

Snadno se griluje a dá se z něj připravit mnoho pokrmů. Už třeba jednoduchý lilkový dip připravíte rozmixováním opečeného lilku s trochou soli, česneku a citrónové šťávy. Skvěle si rozumí s olivovým olejem, rajčaty a nasákne do sebe libovolné marinády.

Vyberte si pevný plod s pěknou lesklou slupkou bez skvrn. Nejlepší je, když mají také zelený kalich. Matné nebo vrásčité lilky už jsou příliš staré. Mívají tuhou slupku, nahořklou chuť a velká semínka. I pěkné mladé lilky krájejte až těsně před přípravou, aby nezačaly hnědnout. Neloupejte ho.

Grilovaný lilek můžete směle přikusovat k masu místo pečiva. Anebo naopak ho použít jako součást burgeru - ať už nahradí hamburgerové housky, nebo maso, vždy to bude skvělé! Ogrilované plátky můžete také naložit do olivového oleje s petrželkou a česnekem, případně připravit salsu, kam přidáte ještě rajčata a jogurt. Lilek se dá taky vydlabat a naplnit čímkoliv vás napadne.

Jak připravit skvělou krkovičku nebo dezert na grilu? Čtěte na poslední stránce:

Vepřová krkovička

K tomuto tradičnímu masu se v poslední době vracíme stále častěji, protože na grilu se připravuje mnohem snadněji než hovězí steaky. Zatímco steak vyžaduje jistou znalost masa a při troše nešikovnosti se z něj na grilu stane "podešev", krkovička nikdy nezklame. Připravíte ji snadno a rychle a po upečení zůstane vždy krásně šťavnatá.

Můžete ji naložit na milion způsobů i docela jednoduše s kvalitním olejem a vždycky bude za královnu grilovačky. Vedle svaloviny totiž obsahuje podíl tuku, který je skvělým nositelem chuti. Nejlepší jsou proto na gril lehce prorostlé plátky. Naložené maso nechte alespoň hodinu, nejlépe přes noc v lednici. Chvíli před grilováním ho vyjměte z lednice.

Ogrilovat krkovičku můžete jen s trochou oleje, případně zkusit něco odvážnějšího. Podávejte ji třeba s jablečným křenem, který připravíte se strouhaných jablek s trochou čerstvého křenu, špetky soli a octu na dochucení. Nebo napíchněte kousky na špíz se slaninou a cibulí.

Související obsah

Ovoce na grilu

Každé dobré jídlo si zaslouží pořádnou sladkou tečku. I tu si můžete připravit na grilu - bude to nejjednodušší a navíc chutné. Během pečení totiž zkaramelizuje cukr obsažený v ovoci, zvýrazní se chuť a neodolatelně se rozvoní.

Opečené ovoce můžete přidat ke zmrzlině, lívancům či palačinkám nebo oblíbeným vaflím. Vynikající bude také s jogurtem nebo tvarohovými krémy, ale i jen tak bez dalších přísad. Před grilováním ho můžete také naložit do likéru či skořice, aby mělo pikantnější chuť.

Ogrilovat se dá skoro všechno ovoce. Nektarinky, meruňky nebo broskve opečte na špízu nebo v alobalovém balíčku. Plátky ananasu nebo melonu cantaloupe položte rovnou na mřížku a vyzrálý banán pečte ve slupce, až zčerná. Jen si pohlídejte čas, protože ovoci postačí jen pár minut.

epa, TN.cz
Voyo

Sledujte Televizní noviny ve full HD a bez reklam na Voyo.cz

Co byste neměli přehlédnout

TOP 10 ČLÁNKY A VIDEA

Důležité Události

Píše se na Deník.cz