O Filipínách slyšel každý. Tamní jedinečná, pestrá a zdravá kuchyně je přitom pro nás zatím velkou neznámou. Přes gastronomický ráj Manilu cestují desítky tisíc Čechů. Redaktorka Bára Šimková tam proto vyrazila a zjišťovala, co rozhodně v ulicích asijské metropole ochutnat. A nebyla jen tam, tradiční pokrmy ochutnávala a připravovala i v těch nejzapadlejších koutech Filipín.
Filipíny rozhodně patří k těm nejvyhledávanějším destinacím v Asii, ačkoliv jejich kuchyně je značně opomíjená. Je ale mnoho důvodů, proč na filipínská jídla rozhodně nezanevřít. Třeba na Manilském Quiapo marketu najdete asi největší výber street foodu na celých Filipínách a ochutnáte jídla, o kterých jste nikdy neslyšeli.
Všechno, co ve stáncích najdete si filipínci vaří doma sami a proto si můžete být jisti čerstvostí a autentičností. Filipínský street food má ještě další výhodu - je levný, najíst se tu můžete klidně už za 5 pesos, což v přepočtu na českou měnu nejsou ani tři koruny.
Filipínci ale samozřejmě mají i spoustu neobvyklých delikates, které nejsou úplně pro každého. Čistě domácí kuriozitou je jídlo, které se jmenuje Balut – vejce s viditelným kachním zárodkem. Je to opravdu hodně neobvyklé jídlo, které by asi většina z nás nepozřela, ale Filipínci ho jedí poměrně často. Říká se, že je prý výborné na plodnost.
Filipínská kuchyně je rozhodně zajímavá a stojí za povšimnutí, je také jednou z mála kuchyní v jihovýchodní Asii, kdy vás po konzumaci nebude pálit jazyk.
Sledujte Televizní noviny ve full HD a bez reklam na Voyo.cz