Léto, obzvlášť při tropických teplotách, doslova vyzývá k tomu dát si zmrzlinu. Naprosto luxusní si můžete vytvořit i v domácích podmínkách a navíc budete mít jistotu, že zmrzlina nebude obsahovat žádné zbytečné přídavné látky. Na její vytvoření vám stačí jen několik surovin a pár minutek času. Podívejte se na dva rychlé a výborné recepty!
Krémová zmrzlina z lesního ovoce, na kterou nemusíte čekat, až zmrzne
Potřebujete:
500 g mraženého lesního ovoce (můžete sáhnout i po jednodruhovém ovoci či zvolit variantu s tropickými plody)
1 kelímek zakysané smetany
3 lžíce cukru krupice
cca 100 ml mléka
Výhoda zmrzliny z mraženého ovoce je, že na ni nemusíte čekat. Požadovanou teplotu a konzistenci zajistí právě zmrzlé plody. Potřebujete však výkonný mixér či kuchyňský robot, který je zvládne rozsekat. Do mixéru nasypte ovoce, přidejte zakysanou smetanu, cukr a začněte mixovat. Po troškách přilévejte mléko – nedávejte ho ale moc, ať vám ze zmrzliny nevznikne smoothie! Mixujte zhruba 30 vteřin až jednu minutu a ihned podávejte. Zmrzlinový krém můžete ozdobit třeba lístkem máty a čerstvým ovocem.
Pokud chcete, můžete samozřejmě vzniklou zmrzlinu nechat zatuhnout v mrazáku, nicméně hmota pak ztratí na požadované krémovosti. Stejně tak je možné, pokud jste alergičtí na laktózu nebo jsou pro vás mléčné výrobky příliš těžké, vyměnit mléko a zakysanou smetanu za rostlinnou variantu – třeba sójovou či kokosovou. A pokud "ujíždíte" spíš na sorbetech, vynechte mléko se smetanou úplně a rozmixujte ovoce s cukrem a trochou vody a vzniklou hmotu nechte zmrazit.
Související obsah
Luxusní vanilková zmrzlina ze salka a smetany
Potřebujete:
1 plechovku kondenzovaného mléka
2 kelímky smetany ke šlehání (min. 30%)
vanilkové aroma nebo semínka z vanilkového lusku
Asi nejoblíbenější zmrzlinu všech Čechů, tedy vanilkovou, je samozřejmě možné si vyrobit doma. V domácím robotu či pomocí ručního šlehače vyšlehejte smetanu. Poté přilijte kondenzované mléko a znovu, nicméně už jen velmi jemně, směs prošlehejte. Nakonec přidejte necelou lžíci vanilkového aroma nebo semínek z vanilkového lusku a opět lehce prošlehejte. Vzhledem k tomu, že samotné kondezované mléko už je dostatečně sladké, nemusíte přidávat žádný cukr. Přelijte vzniklou hmotu do plastové nádobky s víčkem a tu dejte na 4-6 hodin do mrazáku ztuhnout.
Aroma je samozřejmě možné použít i jiné. Vytvořit tak můžete třeba zmrzlinu se skořicovým nebo mandlovým extraktem, ke které můžete přidat nasekané ořechy. Skvěle bude chutnat zmrzlina z kondenzovaného mléka a smetany také s kakaem nebo jahodami.
Sledujte Televizní noviny ve full HD a bez reklam na Voyo.cz