Na otevření se chystají restaurace. Ty můžou obsadit maximálně 50 % kapacity. U jednoho stolu budou smět sedět nanejvýš čtyři hosté. Měsíc a půl bylo v jedné z restaurací v Hradci Králové pusto a prázdno, hosté sem nesměli, pivo z naražených sudů skončilo v kanále a nakoupené potraviny v popelnici. Obsluha si hledala dočasnou práci jinde.
"Jedna paní byla nemocná, ostatní si museli najít brigádu,“ popisuje situaci majitel restaurace Radislav Koprda.
"Teď jsme jim volali, byli rádi že se můžou vrátit, byli nadšení,“ jásá provozní Pavel Caban.
Původně tu počítali s tím, že otevřou už v pondělí. Musí si ale počkat do čtvrtka. To znamená další komplikace v objednávce zboží.
Po šestitýdenní odstávce se musí restaurace znovu celá vydezinfikovat a dokonale vyčistit. A znovu tu také snižují kapacitu míst na půlku. Restaurace má kapacitu 100 míst včetně venkovní zahrádky. Teď půjdou na půlku, a tak, aby lidé mohli sedět i venku, nakoupili sem plynové a elektrické hořáky.
Zavírat budou muset ve 22 hodin, tedy o hodinu dříve, než před pandemií. Proto budou i o hodinu dřív otevírat. Ztráty ale přesto nedoženou.
Sledujte Televizní noviny ve full HD a bez reklam na Voyo.cz