Domácí

Při hubnutí je chybou vynechávat ze stravy tuky. Stačí, když je omezíte

Při hubnutí je chybou vynechávat ze stravy tuky. Stačí, když je omezíte
Zdroj: Thinkstockphotos

Jezte střídmě. Rada, kterou slýchají otylí lidé u svých lékařů, je sice míněna upřímně, ale jen málokdo ví, co přesně to znamená. V dnešním nadbytku potravin a při konzumním způsobu života už si nedokážeme sestavit správný jídelníček, který by zajistil, že se zbavíme nadváhy nebo dokonce obezity. V tomto dílu seriálu o hubnutí se dozvíte, z čeho by se měl střídmý jídelníček skládat.

Jezte tohle a nejezte tamto. To jsou nejčastěji rady pro zhubnutí, které si mezi sebou vyměňují hlavně ženy. Jenže vynechávat ve stravě její důležité složky se může vymstít.

Každá složka potravy má svůj nezastupitelný úkol pro fungování lidského organismu, a proto by omezení nebo dokonce úplné vynechání z jídelníčku našemu tělu neprospělo. V extrémních případech může dojít i k metabolickému rozvratu, kdy člověk doslova bojuje o život.

 

Související obsah

Co vlastně by měla obsahovat naše strava? Skládá se z tří základních složek – z bílkovin, sacharidů a tuků, které by se měly vyskytovat jak ve snídani, tak i ve svačinách, obědě a večeři. Tedy v každé dávce jídla.

Začneme s těmi uvedenými na posledním místě, protože spousta lidí si myslí, že nežádoucích tukových polštářů se zbaví jedině tím, když nebudou jíst nic tučného. Tak jednoduché to však není. Tuky lidské tělo nutně potřebuje, je to základní živina, která je v první řadě cenným zdrojem energie. Jsou také součástí buněčných membrán a podílejí se i na stavbě nervové tkáně (jsou mj. součástí obalů nervových vláken).

 

Související obsah

Navíc mají schopnost transportovat po těle mastné kyseliny omega-6 a omega-3, které můžeme získat jedině ve stravě. Dále v organismu přenášejí ochranné látky (např. antioxidanty) a především vitaminy rozpustné v tucích, z nichž tím úplně nejdůležitějším je vitamin D. A protože všeho moc škodí, je zapotřebí vědět, že tuky by měly představovat zhruba jen 30 % naší potravy. Rozhodně ne méně než 50 g za den.

Související obsah

Než ty živočišné, je při hubnutí výhodnější konzumovat tuky rostlinného původu, tedy ubrat množství používaného sádla a másla a nahradit je rostlinnými tuky, případně přidat do stravy tučná semínka a ořechy (nejlépe na zdobení zeleninových salátů). Samozřejmostí je pak odklon od tučného masa a snaha nahradit ho v co největší míře masem libovým.

V příštím dílu seriálu TN.cz se dozvíte o další nutné složce stravy – sacharidech.

Poslechněte si, jak na spalování tuků:

TN.cz
Voyo

Sledujte Televizní noviny ve full HD a bez reklam na Voyo.cz

K tématu Domácí

Důležité Události

Píše se na Deník.cz