Členské státy Evropské unie uznaly červy potemníka moučného za bezpečnou potravinu. České firmy, které z nich vyrábějí potraviny třeba pro sportovce, se tak už nemusejí zaměřovat jen na náš trh. Časem se budou červí pochutiny prodávat v celé EU.
Před lety bylo jídlo z červů něco nemyslitelného. V současné době se jim otevírá celý evropský trh. Všechny členské státy uznaly larvy potemníka za bezpečnou potravinu. České firmy začínají v červech vidět obchodní příležitost.
"Otevírá se tím cesta k tomu, abychom mohli vyvážet do zahraničí,“ raduje se spolumajitelka firmy vyrábějící potraviny z červů Eva Sloupenská.
Eva Sloupenská rozjíždí rodinný podnik s červími pochoutkami už druhý rok. Její sortiment nejdřív vzbuzoval odpor, teď zákazníci rychle přibývají.
Související obsah
Výrobci křupavých červíků počítali s tím, že potravinu plnou proteinů budou kupovat hlavně sportovci, teď se ale ukazuje, že největší popularitu má u maminek s dětmi.
Vědci označují červy za jídlo budoucnosti. Farmy s potemníkem moučným jsou ekologické a produkují potravinu plnou bílkovin a zdraví prospěšných tuků. Rekordman v pojídání čehokoliv nedávno stanovil i nový český rekord. Zvládl dvě velké misky červů o váze 240 gramů.
Evropské státy teď dávají červům zelenou, a kromě lidských potravin se možná začne měnit i krmivo pro zvířata. Vědci v Brně už vytvořili například červí směs pro kuřata. "Když použijeme tuto směs, tak kuřata přibývají na váze o 15 % rychleji,“ řekl Tomáš Svěrák z chemické fakulty Vysokého učení technického v Brně.
Větší rozšíření červích produktů zatím brzdí kromě předsudků i jejich vysoká cena. Ta bude podle odhadů klesat až v Česku vyrostou nové hmyzí farmy.
Sledujte Televizní noviny ve full HD a bez reklam na Voyo.cz