Domácí

Lesy jsou plné hub, i těch jedovatých. Pozor na to, co sbíráte! PŘEHLED

Houbařská sezóna je v plném proudu a z lesů lidé odchází s napěchovanými košíky. Narazit však můžeme také na velké množství jedovatých hub. Právě na ty si houbaři musí dát obrovský pozor.

Na své si nyní přijdou milovníci houbaření. Současné počasí houbám prospělo a v lesích jich proto roste velké množství. Daří se však také těm jedovatým. "Lidé by měli sbírat jen to, co znají. Ostatní houby bychom neměli trhat,“ řekl TN.cz mykolog Libor Tmej.


Houbaři by si měli dávat pozor především na muchomůrku tygrovanou, která roste pospolu s muchomůrkou růžovkou. Právě s ní si ji lidé mohou snadno splést. Navíc aktuálně roste také muchomůrka zelená, která je smrtelně jedovatá.

Související obsah


Rostou houby také u vás? Pochlubte se nám se svými úlovky. Fotografie můžete posílat na zpravy@nova.cz nebo do zpráv na našem facebookovém profilu TN.cz.


Nejvíce otrav v Česku má podle mykologů na svědomí žampion zápašný. Ten je mírně jedovatý a lidé si mohou zadělat na bolesti břicha, zároveň je může potrápit nevolnost.


Odborníci zároveň upozorňují, že by si lidé měli být jistí tím, co sbírají. "Pokud houbař sebere něco, u čeho si není jistý, může to u něj vyvolat psychogenní otravu. Nebude to však reakce na danou houbu,“ vysvětlil Tmej.


Právě otravy houbami jsou v současné době stále častější. První příznaky se mohou objevit pár minut i několik hodin po konzumaci.

Související obsah

"Projevit se mohou typicky zažívacími problémy, tedy nevolností, bolestmi břicha nebo zvracením. V některých případech, jako třeba u muchomůrky tygrované, se objevují halucinace, poruchy koordinace nebo vědomí,“ varují královéhradečtí záchranáři.

Houbaři mají letos žně. Více se dozvíte v následující reportáži:

TN.cz
Voyo

Sledujte Televizní noviny ve full HD a bez reklam na Voyo.cz

K tématu Domácí

Důležité Události

Píše se na Deník.cz