Naše Česko

V přírodě ubývají nepostradatelné žížaly. Češi ale vymysleli, jak je úspěšně chovat

Z přírody mizí žížaly a ekologové bijí na poplach. Pokud jich nebude dostatek, z půdy se stane mrtvý substrát a může hrozit ekologická katastrofa. Může za to hlavně sucho, podle některých odborníků i nevhodné hospodaření na polích a těžká technika.

Docela obyčejná žížala, dešťovka, tedy žížala obecná, bude časem možná velkou vzácností. Podle odborníků z Akademie věd problém nastal už v šedesátých letech a neustále se prohlubuje.

Zatímco dříve po dešti byly louže plné žížal, dnes na ně moc nenarazíte. Žížaly jsou v přírodě velmi důležité. Pokud by vymřely, rozvrátilo by to celý ekosystém. Těchto kroužkovců přitom existuje na pět tisíc známých druhů a další tisíce jsou nepopsané.

Související obsah

O nenahraditelném vlivu žížal na půdu ví také zahrádkáři, a chovatelé si proto některé druhy nasazují do svých kompostérů. S vylepšeným nápadem na chov jednoho z druhů žížal dokonce Češi slaví mezinárodní úspěch.

Žížaly kalifornské promění na výtečný humus všechny zbytky z kuchyně i ze zahrady. S nápadem na jejich využití se mladý pár z malé jihočeské obce Ostrov dostal až na mezinárodní výstavu Expo v Dubaji.

"Na Expu jsme vystavovali vertikální vermikompostér, který byl součástí závlahového systému vyživování pouště. Zařízení obnovuje půdu nebo písek díky gravitaci a žížalou vyprodukovanému enzymu. Skládá se z pěti částí. V horních patrech jsou díry, kudy žížaly mohou přelézat. Odtud je chovatelé krmí zbytky jídel. V jiné části pak žížaly tvoří z rostlinného odpadu humus plný živin," řekl spolumajitel rodinné firmy Florium David Kuchta.

Související obsah

"Dále je patro, které se může naplnit buď starým substrátem, nebo jsme zkoušeli i ten písek z pouště, který se vyživoval tím, jak se gravitačně skrz něj protýkal vyluhovaný humus," popsal Kuchta.

Z posledního patra pak teče tekuté hnojivo, takzvaný žížalí čaj. Náklady na pořízení a provoz jsou přitom téměř nulové. Kompostér si může pořídit kdokoli. Přínos z něho mají jak chovatelé, tak i samy žížaly. V tichu je dokonce slyšet jejich pomlaskávání.

Mladý pár s žížalím chovem začal před pár lety. Od kýble a ošatky se dostali až k současným 250 kompostérům s tisíci žížal. "Pro mě to byla velká výzva, jak pochopit svět žížal, ale i si vyléčit svoji fóbii ze žížal," uvedla jednatelka rodinné firmy Florium Šárka Jakešová.

Kromě biologického odpadu prý umí žížaly přetvářet i kaly z odpadních vod. Po třech letech výzkumů prý díky žížalám klesl obsah škodlivin v kalech až o osmdesát procent.

luk, TN.cz
Voyo

Sledujte Televizní noviny ve full HD a bez reklam na Voyo.cz

Co byste neměli přehlédnout

Důležité Události

Píše se na Deník.cz