Domácí

Inspektoři začali s kontrolami farmářských trhů. Rozdali i první pokuty

Státní veterinární správa (SVS) zahájila sérii letních kontrol farmářských trhů. Inspektoři se zaměřují hlavně na potraviny živočišného původu, které mohou při nesprávném skladování šířit například salmonelózu.

Inspektorka ve Vyškově vytáhla služební průkaz a tím začala důkladná kontrola stánku s uzeninami. Jen s papírovými doklady se veterina nespokojí. Překvapené prodavačky sledovaly, jak si jeden z inspektorů nasadil ochranný oblek a začal důkladně zkoumat, jak to vypadá za pultem.

Pak vytáhl i digitální teploměr a zkontroloval si, jestli chladicí boxy mají opravdu předepsanou teplotu. Letní horko totiž snadno promění čerstvé maso ve zdroj nebezpečné nákazy. Zákeřnou bakterii nacházejí inspektoři při kontrolách pravidelně. "Děláme stěry z výroben a dvakrát do roka tam máme salmonelu," uvedla veterinární inspektorka pro Jihomoravský kraj Hana Čaloudová.

Související obsah

Po půl hodině si prodavačky mohly oddechnout. Všechny předpisy dodržely a teplota masa vyhovovala. Za překročení o jediný stupeň prodejkyně zaplatila i 5 000 korun. Ani vysoké pokuty ale nestačí.

Veterinární správa provedla loni na 400 kontrol. Odhalila při nich 53 pochybení. Letos už mají inspektoři za sebou 120 kontrol na trzích. Každý pátý prodejce chyboval a dostal pokutu. "Nejvyšší pokutu dostal prodejce v Praze, který neměl ani povolení. Musel zaplatit 50 tisíc korun," přiblížil ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád.

Léto je pro skladování nejrizikovější a kontrol bude přibývat. Kromě masa sledují inspektoři třeba mléčné výrobky. Mezi nejčastější chyby prodejců patří nedodržení předepsané teploty, nebo nedostatečná hygiena. Loni za to dostali pokuty za téměř půl milionu korun.

ls, TN.cz
Voyo

Sledujte Televizní noviny ve full HD a bez reklam na Voyo.cz

Co byste neměli přehlédnout

Důležité Události

Píše se na Deník.cz