Zajímavosti

Kachna i halušky. Nakupte ingredience a vařte s Víkendovou Snídaní

Vaření v sobotní Víkendové Snídani se ponese ve svatomartinském duchu. Kuchařka Besky si pro vás připravila totiž recept na konfitovanou kachnu s lokšemi a zelím. V nedělním vaření s vámi připraví typický slovenský pokrm, a to halušky se slaninou.

Recept na sobotu 12. listopadu – Konfitovaná kachna s lokšemi a zelím

Na kachnu jsou potřeba tyto ingredience:

1 pomeranč
4 kachní stehna
3 šalotky
2 česneky
1 snítka tymiánu
2 ks badyánu
700 g vepřového sádla
sůl
čerstvě mletý pepř

Postup: Pomeranč omyjte, nakrájejte na plátky a rozložte je na dno pekáčku. Kachní stehna osolte, opepřete a vložte do pekáče na pomerančové plátky. Šalotku a česnek oloupejte, šalotku pokrájejte na třetiny, česnek ponechte vcelku a přidejte do pekáče společně s tymiánem a badyánem.

Vše zalijte rozpuštěným sádlem tak, aby maso bylo zcela ponořené v tuku. Pekáč s kachnou vložte do trouby předehřáté na 130 °C a pozvolna pečte za nízké teploty 3,5 hodiny. Pekáč nepřikrývejte. Po upečení vyjměte stehna z tukového konfitu.

Související obsah

Na zelí jsou potřeba tyto ingredience:

700 g červeného zelí
3–4 PL (polévková lžíce) cukru
2 PL vinného octa
3 PL oleje
2 červené cibule
1 ks badyánu
1 ks skořice celé
1,5 dcl bílého vína
sůl
pepř

Postup: Zelí nakrájíme najemno na mandolíně (nerezový kráječ). Cibuli nakrájíme na tenké měsíčky. V hrnci si rozehřejeme olej, na kterém restujeme cibuli, pak přidáme cukr, zlehka zamícháme. Následně přidáváme zelí a osolené restujeme, aby zelí pouštělo šťávu.

Přidáme 2 polévkové lžíce octa, necháme odpařit, pak zaléváme vínem, vždy necháme odpařit. Vhodíme badyán i skořici. Po celé dávce vína necháme hrnec zavřený. Pak zelí zaléváme jen vodou, vaříme doměkka a do mazlavé konzistence (cca 40min). Dochucujeme dle preferencí cukrem, solí, pepřem.

Související obsah

Ingredience na šest 25centimetrových lokší: 

400 g brambor typu C
130 g hladké mouky
50 g másla

Postup: Brambory uvaříme doměkka, oloupeme a necháme vystydnout v lednici nejlépe do druhého dne. Pak je nastrouháme, přidáme mouku, vypracujeme konzistentní těsto. Naporcujeme ho na šest částí, vytvoříme z nich kuličky, které vyválíme tak, aby bylo těsto tenké. Opékáme na pánvi cca 4 min. Po upečení je okamžitě potřeme rozpuštěným máslem a servírujeme.

Recept na neděli 13. listopadu – Brynzové halušky se slaninou

Ingredience na porci pro osm a víc lidí:

1 kg brambor typu C
500 g hladké mouky
sůl
500 g brynzy
375 g zakysané smetany
500 g slaniny
hrst pažitky na dozdobení

Postup: Brambory naškrábeme a průběžně pomoučníme, aby brambory nebyly hnědé, pak přidáme celou mouku a vypracujeme tuhé těsto. Osolíme a začneme házet halušky do vroucí vody. Když vyplavou, vaříme ještě 2 minuty a pak je vybereme sítem.

Mezitím rozpouštíme nadrobno nakrájenou slaninu a tuk z ní využijeme na přemaštění halušek. Spojíme také brynzu se zakysanou smetanou, přilejeme k ní trochu vody z halušek na naředění. Nadrobno nakrájíme i pažitku. Uvařené halušky spojíme s brynzovou směsí, zasypeme vyškvařenou slaninou a pažitkou. Servírujeme ihned.

TN.cz
Voyo

Sledujte Televizní noviny ve full HD a bez reklam na Voyo.cz

Co byste neměli přehlédnout

TOP 10 ČLÁNKY A VIDEA

Důležité Události

Píše se na Deník.cz