Největší poklonou snad pro každou hospodyňku je, když ji zejména cizí návštěvníci pochválí, že by se u ní dalo jíst z podlahy. Zřejmě přitom netuší, že sebelépe nablýskaná kuchyně je přitom přímo semeništěm bakterií.
Jak totiž zjistili vědci, nachází se v ní dvěstěkrát více choroboplodných zárodků než na záchodovém prkénku. Živnou půdu pro ně tvoří především různé mycí hadry a houby, o utěrkách či ručnících ani nemluvě. Neustálým používáním se pak z nich dostávají na pracovní plochy, nádobí a jejich prostřednictvím i na jídelní stůl.
Problém, jak bacily zpacifikovat, se podařilo vyřešit vědcům z floridské univerzity. Metoda, již doporučují, je zcela jednoduchá a nevyžaduje mimořádné výdaje. K dezinfekci a sterilizaci nezbytných (a nekovových!) kuchyňských pomůcek totiž stačí obyčejná mikrovlnná trouba, jež už je běžnou součástí vybavení téměř každé domácnosti.
Celý proces přitom zabere pouhé dvě minuty, po něž vytipované předměty spočívají v jejích útrobách. "Houby musí být vlhké," připomíná vedoucí výzkumného týmu Gabriel Bitton, "aby se mohly ohřát na příslušnou teplotu." A výsledek? Zničení 99 procent původců infekcí, kteří jinak odolávají běžným desinfekčním prostředkům.
Sledujte Televizní noviny ve full HD a bez reklam na Voyo.cz