Vaše náměty

606 09 09 09

zpravy@nova.cz

Velké rojení

Po čtyřech letech přišel "chroustí rok": Brzy se objeví nové larvy

Chrousti
Zdroj: Profimedia
Chrousti na ilustračním snímku

Po čtyřech letech přišel opět chroustí rok. Roje nahnědlých brouků zaplavily Moravskou Saharu, aby se pářily a daly vzniknout dalším generacím škůdců. Podle Emanuela Kuly z Mendelovy univerzity v Brně chroustů mírně přibylo. Zároveň má ale i dobrou zprávu, ponrav může být po letošku o něco méně.

Mezi lety 2016 a 2018 způsobily chroustí larvy neboli ponravy škody za 21 milionů korun. A letos byl opět chroustí rok, kdy dospělí brouci zaplaví stromy Moravské Sahary a dají vzniknout dalším generacím. Odborníci z Mendelovy univerzity v Brně, kteří tohoto škůdce zkoumají, byli tedy v pohotovosti.


Podle Emanuela Kuly z Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity vyletělo letos o něco více brouků než v roce 2015. Tehdy podle lesníků ohrožovali šest a půl tisíce hektarů lesů. V tomto roce se chrousti přestěhovali také do Hodonínské doubravy, takže se zasažená oblast zvětšila na osm tisíc hektarů.


Podle Kuly se ale možná blýská na lepší časy. “Kvůli chladnému a deštivému počasí počátkem května mohly samice chrousta přijít o jednu snůšku vajíček. Zatím jsme ale neměli možnost to ověřit,“ popsal odborník. Ve svém dospělém cyklu kladou chroustice vajíčka asi třikrát.

 


Chroustí nálet na jižní Moravu v těchto dnech již pomalu ustal. K vidění jsou převážně už jen mrtvá těla. Během měsíce se ale objeví první larvy a začne nový čtyřletý cyklus. V první fázi se ponravy živí humusem a tak neškodí, to se ovšem změní už v létě následujícího roku.


Ponravy se v zemi vyvíjí tři roky a poté se na podzim zakuklí, aby následující rok na přelomu dubna a května vylezl dospělý chroust. Ten žije maximálně dva měsíce.


Chroustí rojení na Moravě:


“Ponravy nejčastěji likvidují mladé porosty do dvaceti let. Vyvíjí se ale i na kořenech starších stromů, které mohou po oslabení suchem také hynout. Populační hustota ponrav v půdě je dlouhodobě mimořádně vysoká," uvedl Martin Zavrtálek z Odboru lesního hospodářství a ochrany přírody Lesů ČR.


Chrousti se ale objevují i na talířích. V České republice vyšla v roce 1937 kuchařka Luisa Ondráčková: Kuchařská kniha. Tam byl uvedený recept na českou chroustovou polévku:


1/4 kg chroustů (pro 6 osob) ve studené vodě omytých vhoď do horké vody, přidej všechnu kořínkovou zeleninu, kmínu, trochu soli a nechej v ní zapěniti jemně sekanou zelenou petržel. Vodu z chroustů sceď, zalij jí připravenou zásmažku a nechej chvíli povařiti. Pak zakvedluj do polévky 2 žloutky se 6 lžícemi husté smetany.


Dobrou chuť!

 

Podívejte se na reportáž TV Nova o postřicích proti chroustům:
 

 

rod TN.cz