Vaše náměty

606 09 09 09

zpravy@nova.cz

Gothaj 77

Gothajský salám: Srovnali jsme nynější nabídku a recept roku 1977

Gothajský salám
Zdroj: Getty Images, Profimedia.cz
Ilustrační foto

Mnozí lidé často téměř se slzou v oku vzpomínají na gothajský salám, tak jak byl vyráběný v dřívějším Československu a zároveň shazují současnou produkci. Mají ovšem pravdu? Redakce TN.cz srovnala gothajské salámy na současném trhu s recepturou z roku 1977 a potravinářskou normou ze stejného roku.

Podle receptury, která se používala až do začátku devadesátých let minulého století, bylo na výrobu sta kil gothajského salámu potřeba 29 kilo libového vepřového masa, 5,5 kila tučného vepřového, 29 kilo hovězího a 35 kilo špeku. Salám dále obsahoval sůl, koření, vodu a dusitan sodný. Celkově salám obsahoval 73 procent masa.


Oproti gothaji, který se vyráběl za minulého režimu, je nynější norma z roku 2007 benevolentnější. Vyžaduje obsah masa minimálně 40 procent a maximálně 40 procent tuku. Maso nesmí být strojně oddělené.

 


Mezi salámy na současném trhu jsou však velké rozdíly. Některé gothajské salámy splňují jen minimální požadavek na obsah masa, jiné však podle informací uváděných výrobci mají obsah podstatně větší. V našem srovnání mají některé gothaje 80 a více procent masa. Většina salámů se ale pohybuje, co se týče obsahu masa, někde mezi 40 a 60 procenty.

 


Nyní dostupný gothajský salám má ve srovnání s normou z roku 1977 také větší obsah soli. Norma původně určovala obsah soli na dva gramy plus mínus 0,6 gramu. V našem srovnání tuto hodnotu přesáhly pouze dva salámy, a to maximálně o dvě desetiny gramu. Tuku nesmělo být v salámu více než 42 procent.


Rozdíl je také v obsahu konzervantů, stabilizátorů a dalších látek, kterým se lidově říká éčka. Zatímco československý gothaj měl pouze jedno, a to konzervant dusitan sodný, nynější salámy jich mají až šest.
 

ČTĚTE TAKÉ:

Kupujete často gothaj? Pozor, na trhu jsou nekvalitní i šizené
MANUÁL: Jak vybrat ty nejlepší uzeniny, máslo, nebo kečup!

rod TN.cz