Zajímavý výzkum

Pivo pomáhá proti Alzheimerově i Parkinsonově chorobě, tvrdí vědci

Pivo
Zdroj: Mediafax
Téma:

Pravidelné pití piva může zpomalit vývoj demencí. To tvrdí nová studie čínských vědců. Jiní odborníci však s tím úplně nesouhlasí, protože účinné látky, kterou Číňané zkoumali je v pivu jen ve stopovém množství.

"Pravidelné pití piva může pomoct zpomalení vývoje demencí," to je výsledek studie doktora Jiangua Fanga. Vědci objevili, že látky, které jsou obsažené v chmelu mohou pomoci ochránit mozkové buňky před oxidačním poškozením, které je spojené s demencí. Účinná látka se jmenuje xanthohumol (Xn). A podle týmu doktora Jiangua Fanga mohou zpomalit postup degerativních onemocněních jako jsou Alzheimerova a Parkinsonova choroba, uvádí britský Daily Mail.

 

Studie zveřejněná v magazínu Journal of Agricultural and Food Chemistry uvádí, že lidé, kteří pravidelně pijí pivo mohou mít lepší schopnost se bránit neurologickým onemocněním. "V tradiční čínské medicíně se chmel používal k léčbě různých onemocnění," uvedl šéf výzkumu univerzity Lanzhou v Číně doktor Jianguo Fang.

 

Jeho tým z chmelu izoloval molekuly xanthohumol a testoval je na krysách. Vědci objevili, že látka snižuje hladinu stresu, který ničí mozkové buňky. "Pravidelné pití piva s vysokou koncentrací xanthohumolu může mít příznivý vliv na naše zdraví," uvádí zveřejněná studie.

 

 

Nicméně jiní vědci upozorňují, že účinná látka, kterou vědci zkoumali se v pivu vyskytuje jen v malém množství, proto pití piva nemusí být jako prevence příliš efektivní. "Rozhodně nemůžeme říct, že denní pití piva může odvrátit hrozbu Parkinsonovy choroby," uvedl Arthur Roach ředitel výzkumu Parkinsonovy choroby ve Velké Británii.

 

Navíc jiné výzkumy, že nadměrné pití alkoholu může vést ke ztrátě mozkové tkáně. Další studie pak hovoří o tom, že pití piva ve středním věku může naopak zvýšit pravděpodobnost onemocnění Alzheimerovy choroby až trojnásobně.

 

 

Nicméně všichni vědci se shodují na tom, že je třeba látku prozkoumat a prověřit, zda by mohla být použita v nových lécích na Parkinsonovu chorobu.

 

Xanthohumol je hořká biologicky aktivní látka. Vyskytuje se prakticky jen ve chmelu a částečně se dostává i do piva. V něm se ovšem tato látka objevuje většinou jen ve stopovém množství - nejčastěji okolo 0,1 mg/l. V některých pivech jsou však až 2 mg/l. Příznivé zdravotní účinky se podle odborníků začínají projevovat až při dávce 0,32 mg/kg tělesné hmotnosti. Navíc tělo nedokáže uchovávat jen omezené zásoby xanthohumolu, proto farmaceutické společnosti vyvíjí tablety z odrůd chmele, které jsou bohaté právě na účinnou látku.

 

NEPŘEHLÉDNĚTE:

V Česku pije pivo 9 z 10 mužů. Ale ženy je nebezpečně dohánějí

Vědecky potvrzeno: Pivaři mají více sexu! Vědci z Harvardu zveřejnili výsledky výzkumu

TN.cz / hmr