Kuchyňský kouzelník Láďa Hruška si tentokrát připravil dobrotu pro každý den - vynikající domácí dalamánky. Základní surovinou jsou obyčejné brambory.
Díky tomu voňavé dalamánky vyjdou jen na přibližně dvě kačky za kus, což je třikrát až čtyřikrát méně, než se dají pořídit v obchodě. Příprava je navíc jednoduchá a zvládnou ji tak i méně zdatní kuchtíci.
A jak na dalamánky? Vařené vychladlé brambory nejprve nastrouhejte do připravené mísy, přidejte mouku, sůl, vodu a droždí.
Těsto pořádně propracujte a nechte asi tři čtvrtě hodiny vykynout. Pak ho přendejte na pomoučený vál a vytvarujte z těsta malé bochánky přibližně o velikosti dlaně a potřete je před vložením do trouby vodou nebo vodou s mlékem.
Pak dalámanky vložte do trouby rozpálené na 190 stupňů a pečte přibližně 15 minut, dokud na povrchu nezezlátnou. Bramborové dalamánky chutnají dětem a jsou rozhodně zdravější než klasické housky nebo rohlíky.
ČTĚTE TAKÉ:
Snídaně podle Dary Rolins: Co jí, aby vypadala skvěle?
Co vaří Dara Rytmusovi k snídani? Pěkné dobroty!
Sledujte Televizní noviny ve full HD a bez reklam na Voyo.cz