Vinařský speciál

Claret, cuvée, barrique: Jak dobře se vyznáte ve vínech? Otestujte se

Claret, cuvée, barrique: Jak dobře se vyznáte ve vínech? Otestujte se
Zdroj: Profimedia

Připadáte si jako skutečný sommeliér, nebo víno rozeznáváte jen podle barvy? Každý, kdo si nechce v lepší restauraci či vinárně utrhnout ostudu, měl by alespoň základní vinařské názvosloví znát. Tak schválně, jak jste na tom vy?

Jedním ze základních kritérií, podle kterého se víno dělí, je obsah zbytkového cukru. Pokud vám u vína stačí pouze to, aby nebylo příliš kyselé, nebo naopak moc sladké, s těmito termíny si v klidu vystačíte.

Čím je zbytkového cukru ve víně víc, tím je sladší:

Suché - do 4 g cukru/l

Polosuché - do 12 g cukru /l

Polosladké - do 45 g cukru /l

Sladké - nad 45 g cukru/l

Související obsah

Pokud si chcete víno skutečně vychutnat, bude vás nejspíš zajímat jeho kvalita:

Stolní víno - dnes už se mu říká jen víno, bez přívlastku stolní. Jde o nejlevnější víno, které se vyrábí z moštových odrůd, ale také stolních a neregistrovaných

Zemské víno - je vyráběno pouze z tuzemských hroznů sklizených na vinici pro jakostní víno. Na lahvi je uvedeno, odkud hrozny pocházejí, ročník a odrůda

Jakostní víno - je vyráběno z kvalitních hroznů, které pocházejí jen z jedné země. Na lahvi je uveden původ hroznů, ročník, odrůda

Jakostní vína se dále dělí na:

Odrůdové - je vyrobeno pouze z hroznů deklarované odrůdy, přidat se může max. 15 % jiné odrůdy, a to kvůli zlepšení některých vlastností vína

Cuvée - víno, které se skládá z více odrůd, nejvýše ale ze tří. Míchání probíhá buď před, nebo po zpracování hroznů

Přívlastkové - tvoří vrchol skupiny, je vyrobeno z hroznů z jedné podoblasti a maximální ze tří odrůd.

Související obsah

Přívlastková vína se dále dělí podle cukernatosti a způsobu výroby:

Kabinetní - 19 kg cukru na 100 litrů moštu

Pozdní sběr - 21 kg cukru na 100 litrů moštu

Výběr z hroznů - 24 kg cukru na 100 litrů moštu

Výběr z bobulí - 27 kg cukru na 100 litrů moštu

Výběr z cibéb (hrozny napadené ušlechtilou plísní) - 32 kg cukru na 100 litrů moštu

Ledové víno - 27 kg cukru na 100 litrů moštu, sběr i lisování při min. -7 °C

Slámové víno - 27 kg cukru na 100 litrů moštu, min. 3 měsíce schnutí

Související obsah

Další výrazy:

Barrique - tato vína zrají alespoň tři měsíce v dubových sudech, do vína ze dřeva přechází chuť oříšků a vanilky

Claret - jde o bílé víno, které je vyrobeno z modrých hroznů

Depot - přírodní usazenina, která se vyskytuje zvláště u červených vín, je zcela nezávadná

Dekantace - způsob servírování, kdy se víno přelije do karafy. Víno se tak zbaví usazenin a provzdušní se

mom, TN.cz
Voyo

Sledujte Televizní noviny ve full HD a bez reklam na Voyo.cz

K tématu Vinařský speciál

Důležité Události

Krátká zpráva

Státní správa při šetření Bečvy pochybila, tvrdí sněmovní komise

Sněmovní vyšetřovací komise zjistila k otravě Bečvy pochybení v postupu orgánů státní správy, které se šetřením katastrofy zabývaly. Problém měla především s rychlostí odběru vzorků, ale také v jejich analýze. Ve své závěrečné zprávě navrhla několik zákonných úprav.

Píše se na Deník.cz