Ideální svačina pro děti by měla být podle hygieniků složena z čerstvých a kvalitních surovin, chybět by nemělo ani ovoce a zelenina. Do čeho ale takovou svačinu zabalit, aby byla zdravotně nezávadná?
Jednou z možností je zabalit svačinu do alobalu. Proto se pražští hygienici zaměřili na testování alobalů a zjišťovali, zda u nás prodávané hliníkové fólie jsou bezpečné a jestli neexistuje zdravotní riziko, pokud jsou potraviny v alobalu zabaleny delší dobu.
"Dobrou zprávou je to, že všechny námi testované hliníkové fólie byly z hlediska legislativních požadavků bezpečné," uvedl Jan Jarolímek, ředitel Hygienické stanice hlavního města Prahy. Podle něj z testů, kterým byly podrobeny alobaly z čistého hliníku a alobaly ze slitiny hliníku, vyplynulo, že ke zvýšenému uvolňování hliníku může docházet v případě nevhodného použití alobalu.
"Obdržené výsledky nám obecně potvrdily, že již všechny testované potraviny mají určitý přirozený obsah hliníku, a ke zvýšenému uvolňování hliníku dochází především při vyšší teplotě a také při jeho dlouhodobějším kontaktu (12 a více hodin) s kyselými a slanými potravinami," vypočetl ředitel.
Abyste alobal používali zcela bez rizika, měli byste dodržovat následujících šest zásad:
1) Rozkrájené ovoce a zeleninu nebalit do alobalu a využít raději plastovou folii nebo samostatnou plastovou krabičku.
2) Nejen vzhledem k úbytku vitaminů a mikrobiologické bezpečnosti je vhodné krájet ovoce, zeleninu a připravovat svačinu až těsně před použitím, aby doba kontaktu s obalem byla co nejkratší, pro alobal by neměla doba kontaktu překročit 4 hodiny.
3) Plátkový sýr vkládat raději do pečiva nebo ponechat v originálním obalu, případně v polyetylénovém sáčku. PVC potravinové folie nejsou v případě sýrů obsahujících tuk vhodné.
4) K přípravě svačin používat suroviny čerstvé a uchovávané v chladu podle doporučení výrobce. Nižší teplota svačiny je vhodná nejen ke zpomalení mikrobiologických procesů, ale i ke snížení uvolňování hliníku a případně i dalších látek z obalů.
5) Alobal lze bez problémů použít k zakrytí pekáče při pečení či grilování. Riziko kontaminace hliníkem takto připravované potraviny je minimální.
6) Dodržovat upozornění výrobců alobalů o nevhodnosti použití pro silně kyselé a slané potraviny obzvlášť při tepelné úpravě do alobalu zabalených kyselých a zároveň slaných potravin, např. pokrmů obsahující větší množství osolených rajčat, což může vést ke zvýšenému uvolňování hliníku.
Sledujte Televizní noviny ve full HD a bez reklam na Voyo.cz