Zahraničí

Úřad: Bělící "éčko" je jedovaté. Seznam potravin, ve kterých ho najdete

Úřad: Bělící "éčko" je jedovaté. Seznam potravin, ve kterých ho najdete
Zdroj: Getty Images

Denně jíme potraviny, do kterých se přidávají "éčka“, tedy látky, které mají zlepšit vlastnosti pokrmů. Patří mezi ně i titanová běloba. Tu používají výrobci, když potřebují dosáhnout zářivě bílé barvy. Evropský úřad pro bezpečnost (EFSA) ji teď ale označil za jedovatou. Podívejte se, ve kterých potravinách se nachází.

Žvýkačky, zubní pasta, bílá čokoláda, bonbony, lízátka, pečivo, pomazánky, ale také třeba omáčky nebo rýžové nudle. Všude tam se přidává potravinářské barvivo E171. Titanová běloba neboli oxid titaničitý, jak se toto "éčko" oficiálně jmenuje, je látka, díky které dostávají potraviny bílou barvu. Evropský úřad pro bezpečnost potravin teď ale látku označil za jedovatou.

"S přihlédnutím ke všem dostupným vědeckým studiím a údajům jsme dospěli k závěru, že oxid titaničitý již nelze považovat za bezpečný v potravinářském průmyslu. Nemohli jsme vyloučit obavy z genotoxicity po konzumaci částic oxidu titaničitého. Po perorálním požití je absorpce částic oxidu titaničitého nízká, mohou se však hromadit v těle," řekl předseda skupiny odborníků Evropského úřadu pro bezpečnost potravin Maged Younes.

O jedovatých účincích oxidu titaničitého se mezi odborníky mluví minimálně deset let. Podle Potravinářské komory už proto většina výrobců nebezpečnou bělící látku v potravinách výrazně omezila. Největší množství oxidu titaničitého je prý v tabletkových vitamínech.

 

Související obsah

"Výrobci doplňků stravy látku využívají pro bělení tabletek například u vitamínu C. Alternativa za toto bělidlo prozatím není, takže tito výrobci požadují přechodné období, minimálně dva roky pro možný doprodej výrobků, plus aby se během té doby našla vhodná alternativa," řekla TN.cz vedoucí legislativního oddělení Potravinářské komory Eliška Křížová.

Rozšířené "éčko" člověku ubližuje pomalu. Při dlouhodobém užívání dokáže například poškodit střeva nebo způsobit rakovinu. Odborníci ho často přirovnávají k azbestu. Látka se přitom nejčastěji vyskytuje ve sladkostech, které jí hlavně děti.

Poslední stanovisko k látce vydala EFSA v roce 2016. Tehdy uvedla, že možné nežádoucí efekty u lidí musí důkladně prozkoumat, než definitivně rozhodne.

Na základě výsledků EFSA se dá očekávat, že Evropská unie přidávání látky do potravin zakáže. Návrh zákazu už připravuje Evropská komise. Vztahovat by se měl nejen na používání látky v potravinách, ale i v doplňcích stravy či v obalech potravin.
 

TN.cz
Voyo

Sledujte Televizní noviny ve full HD a bez reklam na Voyo.cz

K tématu Zahraničí

Důležité Události

Píše se na Deník.cz