Poslední slunečné dny letošního léta si mnoho Čechů zpříjemní zmrzlinou. Ale není zmrzlina jako zmrzlina. Jako zmrzlina se bere vše od mražených smetanových krémů, přes vodové mražené krémy až po sorbet. Redakce TN.cz pro vás připravila přehled mražených pochoutek a srovnání s československou normou.
Mražený krém smetanový, mražený krém s rostlinným tukem, vodový, ovocný a sorbet. To všechno se podle české vyhlášky z roku 2016 může označovat jako zmrzlina.
Mražené krémy smetanové a mléčné
Těmito krémy jsou myšlené výrobky připravené z mléčných surovin, zejména smetany, mléčného tuku, másla, mléka a sušeného mléka, cukrů nebo sladidel, s přídavkem dalších složek a ochucujících přísad, vyjma rostlinného tuku.
Mražené krémy s rostlinným tukem
Tyto zmrzliny vznikají zmrazením našlehané směsi připravené z mléka nebo jiných mléčných surovin, a dále vody, rostlinných tuků, cukrů nebo sladidel, s přídavkem dalších složek a ochucujících přísad.
Související obsah
Mražené krémy vodové
Tyto krémy jsou vyrobené z vody a cukru nebo sladidel s přídavkem dalších složek a ochucujících přísad.
Mražený krém sorbet
Sorbety vznikají z vody a cukrů s přídavkem ovoce, popřípadě i vína včetně aromatizovaného vína anebo alkoholu a s přídavkem dalších složek a ochucujících přísad.
V tabulce níže jsme pro vás vybrali zástupce od každého typu zmrzlin. Informace pochází z etiket výrobků a od prodejců.
V bývalém Československu se zmrzlinami zabývala norma z roku 1980. Ta rozlišovala mezi smetanovými a mléčnými mraženými krémy. Existoval smetanový krém s obsahem tuku 12 procent a pak s obsahem tuku 6,1 až 12 procent. V případě, že zmrzlina obsahovala tuku méně než šest procent, jednalo se už o mražený mléčný výrobek. Nejnižší hranici tuku norma nestanovovala.
Podle aktuálně platné vyhlášky musí mít smetanové krémy alespoň osm procent hmotnosti tuku. U mléčných krémů je to 2,5 procenta, navíc ale musí mít nejméně šest procent tuku prosté mléčné sušiny.
U mražených krémů s rostlinným tukem musí mít zmrzlina alespoň pět procent hmotnosti rostlinného tuku. Ovocné a vodové krémy a sorbet musí mít nejméně 12 procent sušiny, ovocné krémy ještě nejméně 15 procent ovoce a pět procent v suchých skořápkových plodech. U sorbetu pak musí tvořit ovoce čtvrtinu hmotnosti a sedm procent suché skořápkové plody. Suché skořápkové plody jsou například ořechy, mandle, pistácie a další.
Sledujte Televizní noviny ve full HD a bez reklam na Voyo.cz
Šéf Bílého domu Joe Biden podepsal zákon o poskytnutí pomoci Ukrajině ve výši téměř 933 miliard korun. Vojenská a humanitární podpora je údajně nejvyšším balíkem americké zahraniční pomoci za posledních alespoň 20 let. Spojené státy Ukrajině od začátku války poslaly pomoc zhruba za 1,26 bilionu korun.