Zajímavosti

Začíná sezóna dýní. Uvařit se dá na tisíc způsobů, inspirujte se! RECEPTY

Nastává období, kdy dozrává dýně – zázrak podzimu. Tato lahodná zelenina je bohatá na vitamín A, kyselinu listovou, hořčík, vápník nebo železo a je skvělá na podporu imunity, což se v době, kdy začíná sezóna nachlazení, hodí. Navíc je všestranná. Dají se z ní připravit nápoje, polévky, předkrmy, hlavní chody i dezerty. Chtěli byste si i vy uvařit něco z dýně, ale nemáte nápady? Přinášíme vám seznam receptů, ze kterých si vybere určitě každý.

Dýňové rizoto

Potřebujete:

Půlku dýně hokaido

1 šalotku

3 stroužky česneku

200 g rýže

100 ml bílého vína

Litr zeleninového vývaru

50 g másla

40 g parmezánu

Tymián, sůl, pepř podle chuti

2 lžíce olivového oleje

Postup:

Rozehřejte troubu na 200 stupňů a očistěte dýni. Polovinu pak nahrubo nakrájejte, osolte a nechte péct, dokud nezměkne. Druhou polovinu nakrájejte na malé kostičky a opečte je na pánvi s olivovým olejem, šalotkou a česnekem nakrájenými nadrobno. Posléze přidejte rýži a zalijte bílým vínem. Až se alkohol odpaří, postupně přilejte zeleninový vývar. Upečenou dýni pak rozmixujte a pět lžic přidejte do rizota na pánvi. Přidejte máslo, tymián, parmezán, sůl a pepř podle chuti a dobře promíchejte.

Dýňový guláš

Potřebujete:

Půlku dýně hokaido

Půl kila hovězího masa (kližka)

2 velké cibule

Olej podle potřeby

Sůl a pepř podle chuti

Mletou papriku

Postup:

Osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli do zlatova, posléze přidejte kostky okořeněného masa a dýně a vše orestujte. Poté přidejte mletou papriku a zalijte vodou. Ne mnoho, ale aby bylo vše ponořené. Vařte, dokud maso nezměkne. Poté vyberte maso a část dýně, zbytek rozmixujte. Rozmixovaná dýně s cibulí guláš zahustí, je ale možné předtím přidat i mouku, pokud by to na vás bylo příliš řídké.

Související obsah

Mrkvová kaše s dýní

Potřebujete:

Půl kila mrkve

600 g dýně

50 g másla

80 ml smetany ke šlehání

Půl lžičky muškátového oříšku (mletého)

Sůl a pepř dle chuti

Postup:

Mrkev a dýni oloupejte a nakrájejte na kolečka a kostky. V hrnci je pak zalijte vodou a přiveďte k varu. Posléze vařte 10 až 15 minut, dokud zelenina nebude měkká, poté ji sceďte a rozmačkejte. Přimíchejte máslo, teplou smetanu a mixérem rozšlehejte do hladké kaše. Poté podle chuti přidejte pepř a sůl.

Dýňový chléb s rozmarýnem

Potřebujete:

Půl kila dýně

250 g polohrubé mouky

2,5 lžičky prášku do pečiva

2 lžíce čerstvého nasekaného rozmarýnu

40 g polenty

2 lžíce nastrouhaného parmezánu

2 lžičky soli

250 ml mléka

2 lžíce dýňových semínek

Postup:

Nakrájejte dýni na kostičky a vařte ji ve vodě tak dlouho, dokud nezměkne. Sceďte a uvařenou dýni rozmačkejte na kaši. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Do misky nasypte mouku s práškem do pečiva, přidejte rozmarýn, polentu, parmezán a sůl. Do směsi pak nalijte mléko, přidejte dýni a vše dobře promíchejte. Těsto pak nalijte do formy na chléb, posypte dýňovými semínky a nechte péct 40 až 50 minut. 

Související obsah

Džem z pečené dýně 

Potřebujete:

1 kg dýně

2 g mletého muškátového oříšku

Želírovací cukr 2:1

1 citrón

Postup

Dýni oloupejte, zbavte semínek a nakrájejte na menší kousky. V troubě ji pak pečte na 180 stupňů do zlatova. Upečenou dýni rozmixujte, přidejte najemno nastrouhanou kůru z celého citrónu a šťávu z celého citrónu, muškátový oříšek, želírovací cukr a vše promíchejte. Směs pak za stálého míchání přiveďte k varu a vařte pak další tři až pět minut. Džem nalijte do zavařovacích sklenic, obraťte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

Dýňový cheesecake

Potřebujete:

300 g dýně

250 g tvarohu

250 g ricotty

200 g máslových sušenek

200 g třtinového cukru

50 g másla

2 vejce

Lžičku skořice

Lžičku zázvoru

Postup:

Očištěnou dýni uvařte do měkka, sceďte, rozmixujte a nechte vychladnout. Do dortové formy nasypte rozdrcené sušenky promíchané s máslem a nechte péct 8 minut na 150 stupňů, poté nechejte vychladnout. V misce smíchejte vejce s cukrem, ricottou, tvarohem a ochuťte skořicí a zázvorem. Postupně přidávejte dýni. Směs posléze nalijte na sušenky, dejte do trouby a pečte zhruba 40 minut na 160 stupňů. Hotový cheesecake nechte vychladnout v lednici.

Dýňová omeleta

Potřebujete:

300 g dýně hokaido

4 až 5 vajec

3 lžíce parmezánu

Pražená dýňová semínka

Olej

Pepř a sůl dle chuti

Postup:

Neloupanou, ale očištěnou dýni nakrájejte na plátky a položte na pekáč s pečícím papírem. Potřete olejem, osolte a pečte přibližně 30 minut na 200 stupňů, dokud dýně nebude měkká. Až vychladne, rozmačkejte ji v misce vidličkou, přidejte vejce a rozšlehejte. Podle libosti ochuťte pepřem a solí, přidejte strouhaný sýr a směs pozvolna osmahněte do zlatova z obou stran. Nakonec posypte dýňovými semínky a podávejte.

Dýňové lívance

Potřebujete:

250 g dýňového pyré

200 g polohrubé mouky

1 lžičku prášku do pečiva

2 lžíce cukru krupice

400 ml mléka

3 vejce

60 g másla

Olej

Špetku soli

Postup:

Metličkou smíchejte prášek do pečiva, mouku a sůl. V jiné nádobě společně prošlehejte mléko, žloutky, rozpuštěné máslo a dýňové pyré. Z bílků a cukru ušlehejte sníh. Obě směsi smíchejte dohromady a přidejte k nim sníh. Metličkou jemně zapracujte. Lívance pak smažte na pánvi a podávejte teplé. Ozdobit je můžete dle chuti, například medem, jogurtem nebo ovocem.

Související obsah

Dýňové karbanátky

Potřebujete:

400 g dýně hokaido

1 mrkev

1 cibuli

2 stroužky česneku

2 vejce

Sůl, pepř a majoránku dle chuti

Strouhanku

Olej

Postup:

Očištěnou dýni rozkrájejte a nastrouhejte najemno. Poté ji osolte, nechte odležet a vymačkejte přebytečnou vodu. Očištěnou mrkev také oloupejte, nastrouhejte najemno a nakrájejte ji nadrobno. Promíchejte dýni s mrkví, přidejte cibuli, vejce, prolisovaný česnek, sůl a majoránku. Vše zpracujte do jemné hmoty a zahustěte strouhankou. Z hmoty vyrobte malé karbanátky, ty pak obalte ve strouhance a osmahněte na oleji do zlatova.

Dýně na kari

Potřebujete:

600 g dýně

1 cibuli

2 lžičky kari

200 g anglické slaniny

1 dl smetany ke šlehání

1 lžičku kmínu

Sůl dle chuti

Postup:

Očištěnou dýni nakrájejte na větší kostky, slaninu na menší kostičky a cibuli nadrobno. Slaninu vhoďte na pánev a až se rozpustí tuk, přidejte cibuli, sůl, kmín a kari koření. Po chvíli přidejte také dýni a pod pokličkou duste zhruba 20 minut, dokud nebude měkká. Nakonec přidejte smetanu a ještě chvíli vařte. Podávejte s rýží či jinou přílohou dle libosti.

Související obsah

Plněná máslová dýně

Potřebujete:

2 malé máslové dýně

Půl kila mletého masa (ideálně směs hovězího a vepřového)

1 šalotku

4 stroužky česneku

2 vejce

150 g goudy

4 lžičky sušeného oregana

3 snítky čerstvé petržele

Sůl a pepř dle chuti

Postup:

Dýně překrojte napůl, vydlabejte semínka i část dužiny, aby tam byl prostor na maso. Vydlabanou dužinu nakrájejte nadrobno. Do mísy vložte maso, přidejte oloupanou a nadrobno nakrájenou šalotku, dýňovou dužinu, prolisovaný česnek, vejce, nastrouhanou goudu, oregano, nasekanou petržel a ochuťte pepřem a solí. Vše důkladně promíchejte a směsí naplňte vydlabané dýně. Zhruba hodinu pečte v troubě na 180 stupňů.

Dýňové latté

Potřebujete:

2 až 3 lžíce dýňového pyré

Hrnek vody

2 lžíce třtinového cukru

3 tyčinky skořice

Lžičku hřebíčku

Špetku nastrouhaného muškátového oříšku

3 – 4 tobolky kardamomu

Espresso

Mléko

Mletou skořici dle chuti

Postup:

Smíchejte pyré s kořením, cukrem a hrnkem vody, vařte zhruba 10 minut a poté sceďte. Hotový sirup nalijte do sklenice, přidejte opatrně espresso. Mléko napěňte metličkou nebo šlehačem a dejte navrch, nakonec posypte mletou skořicí.

TN.cz
Voyo

Sledujte Televizní noviny ve full HD a bez reklam na Voyo.cz

K tématu Zajímavosti

Důležité Události

Píše se na Deník.cz