Zajímavosti

Jahody osmkrát jinak. Nechte se inspirovat osvědčenými recepty

Jahody osmkrát jinak. Nechte se inspirovat osvědčenými recepty
Ilustrační foto | Zdroj: Getty Images

Sezóna jahod odstartovala. Češi, kteří nemají vlastní zahrádku, berou útokem samosběry. Jejich sezóna ale trvá jen zhruba měsíc, a tak nezbývá moc času si čerstvé jahody plně vychutnat. Pokud chcete využít bohatou úrodu na maximum, vyzkoušejte doma některý z těchto osmi osvědčených receptů.

K létu neodmyslitelně patří čerstvé jahody. A na mnoha místech Česka už si je můžete i sami natrhat. Lidé nosí z plantáží plné bedýnky. Po chvíli už ale často nevědí, co s jahodami dělat. Pokud jste bezradní i vy, nechte se inspirovat následujícími recepty.

1. Jahodový koláč s drobenkou

Ingredience:

Těsto

  • 1 ks vejce
  • 150 g másla
  • 50 g cukr moučka
  • 1 balíček vanilkový cukr
  • 200 g hladká mouka
  • špetka soli
  • 500 g jahod

Drobenka

  • 3 lžíce másla
  • 3 lžíce cukru moučka
  • 3 lžíce hrubé mouky

Postup: Nejprve si připravíme těsto. Prosejeme mouku, přidáme oba cukry, špetku soli, vejce a změklé máslo. Ze směsi vypracujeme hladké těsto, necháme ho v lednici odležet asi 30 minut. Mezitím si očistíme jahody a nakrájíme je na menší kousky. Z másla, cukru a mouky rozžmouláme drobenku. Těsto rozválíme a umístíme do formy. Posypeme částí drobenky, poklademe ovocem a zasypeme zbytkem drobenky. Koláč pečeme v toubě rozehřáté na 175 °C asi 35 minut.

Související obsah

2. Jahodový koláč s želatinou

Ingredience:

  • 75 g másla
  • 200 g polohrubé mouky
  • 150 g cukru moučka
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 vajíčka
  • 4-5 lžic rumu
  • špetka soli
  • citronová kůra
  • jahodová marmeláda
  • červená želatina

Postup: Vyšleháme máslo s cukrem a vanilkovým cukrem. Zašleháme žloutky, citronovou kůru a rum. Z bílků a špetky soli připravíme sníh. Ten pak společně s moukou střídavě zamícháváme do vytvořené vaječné směsi. Koláčovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Těsto do ní umístíme a upečeme v troubě. Až korpus vychladne, vyklopíme ho, namažeme marmeládou a poklademe jahodami. Přichystáme si dle návodu želatinu a povrch s ní zalijeme. Poté už jen necháme ztuhnout.

Ilustrační foto | Zdroj: Getty Images

3. Jahodová polévka

Ingredience:

  • 200 g jahod
  • 500 ml smetana ke šlehání
  • lžička zelené kari pasty
  • 1 chilli paprička
  • špetka skořice

Postup: Nejprve zbavte chilli papričku semínek, nakrájejte a krátce orestujte na oleji. Přidejte kari pastu a opět chvilku restujte. Poté přidejte špetku skořice a zalejte smetanou. Očistěte si jahody a následně je rozmixujte s trochou vody. Do mixéru přidejte také připravenou smetanovou směs a opět promixujte. Poté už můžete polévku naservírovat do talířů a ozdobit lístky máty.

Související obsah

4. Jahodové knedlíky podle babičky

Ingredience:

  • 500 g tučného tvarohu nejlépe farmářského
  • 400 g jahod
  • 70 g másla
  • 250 ml polohrubé mouky
  • 2 ks žloutků
  • 1 lžička soli
  • moučkový cukr

Postup: Do mísy si připravte tvaroh, žloutky, sůl a prosátou mouku a vypracujte z nich hladké a nelepivé těsto. Pokud by se vám to nedařilo, přidejte ještě trochu mouky. Těsto dejte do igelitového sáčku a nechejte na hodinu v lednici. Pak si těsto rozdělte na dvě půlky a z každé vyválejte tak, abyste následně mohli jenom odkrajovat kolečka na samotné knedlíky. Z kolečka udělejte placku a doprostřed dejte omytou a osušenou jahodu. Okraje těsta spojte a vytvarujte do koule. Poté dejte knedlíky do osolené vroucí vody a nechejte vařit přibližně 6 až 7 minut. Na závěr je posypte moučkovým cukrem a přelijte přepuštěným máslem.

5. Jahodová marmeláda

Ingredience:

  • 500 g jahod
  • 150 g cukru
  • šťáva z půlky citronu

Postup: Očištěné jahody pokapejte citronovou šťávou a rozmačkejte. Vyvařte z nich vodu a průběžně sbírejte vzniklou pěnu. Až bude voda vyvařená a směs hustá, přisypejte cukr a opět nechte krátce povařit. Poté už stačí horkou marmeládu přendat do čistých sklenic. Skleničky otočíme dnem vzhůru a necháme je tak cca 10 minut, pak je otočíme zpět, aby zcela vychladly.

Ilustrační foto | Zdroj: Getty Images

6. Jahodový jogurtový koktejl

Ingredience:

  • 300 gramů jahod
  • 250 ml jogurtu
  • 100 ml mléka
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • vanilkový cukr

Jahody omyjeme a nakrájíme na půlky. Pak je vložíme do mixéru, do nějž nalijeme jogurt, mléko, zakysanou smetanu a vanilkový cukr. Mixujeme, dokud se směs úplně nespojí. Nalijeme do skleniček a je hotovo.

7. Jahodová dřeň

Ingredience:

  • 500 gramů jahod
  • 80 ml vody
  • 40 g cukru
  • 1 vanilkový cukr

Samotná příprava je velmi snadná. Z jahod odstraníme stopky a omyjeme je. Do mísy je dáme spolu s cukrem a vodou a všechno rozmixujeme. Vzniklou dřeň dáme do nádoby a necháme v mrazáku aspoň den mrznout.

8. Jahodové tiramisu

Ingredience:

  • 250 g mascarpone
  • 150 ml plnotučného jogurtu
  • 8 ks Bebe sušenek
  • 350 g velkých jahod
  • 1 sáček vanilkového pudinku
  • 500 ml mléka
  • 3 lžíce cukru
  • 6 lžiček rumu

Postup: Na dno mísy nebo pekáče vyskládáme Bebe sušenky. Pomažeme je silnou vrstvou mascarpone. Položíme první vrstvu na plátky nakrájených jahod a pomažeme je bílým jogurtem, který pocukrujeme a znovu klademe jahody. Čím více jich bude, tím lépe. Při vaření pudingu do něj přidáme rum. Tiramisu zalijeme pudingem a necháme v lednici zatuhnout.

TN.cz
Voyo

Sledujte Televizní noviny ve full HD a bez reklam na Voyo.cz

Co byste neměli přehlédnout

TOP 10 ČLÁNKY A VIDEA

Důležité Události

Píše se na Deník.cz