Zajímavosti

Nevíte, co se sezonním ovocem? Upečte vynikající koláč nebo buchtu. RECEPTY

Nevíte, co se sezonním ovocem? Upečte vynikající koláč nebo buchtu. RECEPTY
Ilustrační fotografie Zdroj: Getty Images

Během letních měsíců si vychutnáváme spoustu sezonního ovoce. Na keřích dozrávají ostružiny nebo rybíz, ze stromů si můžeme utrhnout meruňky, někteří zase vyráží na borůvky. Pokud však nevíte, jak ovoce zpracovat, máme pro vás zaručený tip. Připravte skvělé buchty nebo koláče.

1. Meruňkový koláč z jogurtového těsta

2 vejce

150 g cukru krupice

1 vanilkový cukr

200 g polohrubé mouky

1 lžička kypřicího prášku do pečiva

250 g bílého jogurtu

Drobenka

20 g másla

20 g moučkového cukru

30 g hladké mouky

Postup: V míse promícháme mouku, cukr, vanilkový cukr a prášek do pečiva. Poté přidáme dvě vejce, bílý jogurt a pořádně prošleháme. Těsto následně vylijeme na plech, který jsme předtím vymazali máslem a vysypali moukou.

Dobře si omyjeme meruňky, rozpůlíme je a vypeckujeme. Rozkrájíme je na tenké měsíčky a hustě jimi koláč poklademe. Poté ještě připravíme z ingrediencí drobenku, kterou koláč rovněž hustě posypeme. Pečeme ho v troubě na 180 °C, a to zhruba 25 minut. Drobenka by měla mírně zezlátnout.

Související obsah

2. Hrníčková buchta

1 hrnek hladké mouky

1 hrnek polohrubé mouky

1 hrnek cukru

půl hrnku až jeden hrnek mléka

půl hrnku oleje

1 prášek do pečiva

1 nebo 2 vanilkové cukry

2 vejce

ovoce

Postup: Všechny ingredience v misce smícháme dohromady a vlijeme na vymazaný nebo pečicím papírem vyložený plech. Na povrch naklademe ovoce. Hodí se například meruňky, ostružiny nebo rybíz. V tomto případě se fantazii meze nekladou. Buchta se může posypat také drobenkou, takže pokud ji máte rádi, neváhejte. Pečeme na 180 °C přibližně půl hodiny. Vhodné je zkusit špejlí, zda je buchta hotová. Pokud je špejle suchá a není na ní těsto, můžete buchtu z trouby vytáhnout.

3. Piškotová bublanina

4 vejce

16 dkg cukru

12 dkg polohrubé mouky

špetka soli

ovoce

Postup: V misce vyšleháme vejce s cukrem. Hmota by měla postupně nabýt a zesvětlat. Následně přidáme mouku a pořádně zamícháme. Hotové těsto vlijeme do vymazané koláčové formy a na povrch naklademe ovoce. Vhodné jsou například borůvky, rybíz nebo ostružiny. Koláč následně pečeme v troubě na 180 stupňů dozlatova.

Související obsah

4. Rychlý rybízový koláč

300 g polohrubé mouky

180 g cukru krupice

1 prášek do pečiva

2 vejce

4 lžíce oleje

250 ml mléka

300 g červeného rybízu

Drobenka

80 g hladké mouky

40 g cukru krupice

50 g másla

Postup: V misce metličkou promícháme vejce, mléko, olej a cukr. Mouku s práškem do pečiva poté smícháme a přesejeme do mísy. Tam pak přidáme tekutou směs z misky a všechno rychle smícháme. Tekuté těsto nalijeme do koláčové a máslem vymazané formy. Na povrch dáme rybíz a posypeme drobenkou. Pečeme v přehřáté troubě na 180 °C, a to zhruba 35 až 40 minut.

5. Ostružinové muffiny

150 ml bílého jogurtu

1 hrnek moučkového cukru

1 hrnek slunečnicového oleje

2 hrnky hladké mouky

půl sáčku kypřicího prášku

250 g ostružin

Postup: Předem si připravíme asi 24 košíčků na muffiny. V misce smícháme jogurt, cukr a vejce. Postupně přidáme také mouku a ostružiny. V předehřáté troubě muffiny pečeme na 190 °C po dobu 20 až 25 minut.

TN.cz
Voyo

Sledujte Televizní noviny ve full HD a bez reklam na Voyo.cz

Co byste neměli přehlédnout

TOP 10 ČLÁNKY A VIDEA

Důležité Události

Píše se na Deník.cz