Zajímavosti

Cuketa, jak ji neznáte! 5 neobvyklých receptů, které vás překvapí

Cuketa, jak ji neznáte! 5 neobvyklých receptů, které vás překvapí
Ilustrační fotografie | Zdroj: Getty Images

Cuketová sezóna je v plném proudu. Redakce TN.cz pro vás našla nejzajímavější recepty, které vás nadchnou. Kromě širokého uplatnění v kuchyni cuketa příznivě působí i na zdraví a štíhlou linii.

Sezóna cuket je v Česku v období od června do října. V posledních letech tahle zelenina nabrala na popularitě. Přestože většina receptů z ní je založena na tepelné úpravě, je cuketa skvělá i zasyrova jako součást zeleninových salátů. Její chuť je velmi jemná, a tak se k ní hodí výraznější ingredience.

Zpracovat se dá na mnoho různých způsobů. Nejběžnější je z ní udělat takzvané "cukeťáky", tedy cuketové placky, usmažit ji jako řízek, ugrilovat nebo ji třeba přidat na pizzu. Cuketa má své místo ale i ve sladké kuchyni jako přísada do zdravějších buchet a koláčů.

1. Cuketové muffiny

Ingredience na 12 muffinů:

  • 250 g hladké mouky
  • 150 g cukru
  • 90 ml oleje
  • 2 ks vejce
  • 200 g jogurtu nebo zakysané smetany
  • cca 200 g cukety
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr

Postup: Nejdříve zpracujeme cuketu, tu nastrouháme a přidáme k ní mouku s práškem do pečiva, poté promícháme. V druhé míse vyšleháme vejce s jogurtem, olejem a cukrem (i tím vanilkovým). Tuto směs pak přidáme k cuketě s moukou a pečlivě promícháme. Těsto je hotové, pak už stačí naplnit jím košíčky nebo plech na muffiny. Pečeme přibližně 20 minut ve vyhřáté troubě na 200°C.

Související obsah

2. Hrnková cuketová bábovka

Ingredience:

  • 2 hrnky cukru krupice
  • 2 hrnky strouhané cukety
  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 1/2 hrnku oleje
  • 3 vejce
  • 3 lžíce kakaa
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 lžičky mletého badyánu
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1/3 balíčku prášku do pečiva
  • trochu tuku a hrubé mouky na vymazání a vysypání formy

Postup: Smícháme cuketu, vejce, koření a cukr. Mouku smícháme s práškem do pečiva a se sodou. Do připravené směsi pak střídavě přidáváme mouku a olej. Bábovkovou formu vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Do formy nalijeme těsto. Pečeme pozvolna ve středně vyhřáté troubě. 

Související obsah

3. Cuketové karbanátky

Ingredience:

  • 250 g cukety neoloupané, hrubě nastrouhané
  • 3 stroužky česneku dle chuti, nastrouhaný
  • 1 ks vejce
  • muškátový květ dle chuti
  • strouhanka
  • 200 g anglické slaniny
  • olej na smažení
  • 400 g mletého masa
  • sůl a pepř dle chuti

Postup: Mleté maso dáme do mísy a přidáme jemně nakrájenou slaninu, nastrouhaný česnek i cuketu a vejce. Poté  osolíme, přimísíme koření podle chuti a promícháme. Strouhanku přidáme podle potřeby. Ze směsi vytvarujeme karbanátky, které usmažíme z obou stran dozlatova. Podáváme s bramborovou přílohou, čerstvým pečivem či zeleninovým salátem.

4. Chlebový koláč s cuketou

Ingredience:

  • 4 ks vejce
  • 2 lžíce strouhanky
  • 500 g cukety
  • 2 ks rajče
  • 80 g parmazánu
  • 100 g smetany ke šlehání
  • 5 lžic panenského olivového oleje
  • 16 plátků italského chleba
  • 2 lžíce čerstvé bylinky
  • 30 g ementálu
  • sůl a pepř

Postup: Vejce rozšleháme se smetanou, solí a pepřem podle chuti. Ve směsi namočíme krajíce italského chleba a vyložíme jimi připravenou formu. Do koláčové formy o průměru 22 cm dáme pečicí papír. Chlebový korpus dáme do formy a pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C asi 5 až 7 minut.

Související obsah

Během pečení korpusu oloupeme cukety a nastrouháme nahrubo. Pak je krátce podusíme na dvou lžících oleje, po vychladnutí je vmícháme do zbylé vaječné směsi. Přidáme 50 g parmazánu a ementál, případně osolíme nebo připepříme. Směs vlijeme do formy s předpečeným chlebem a nahoru naskládáme plátky rajčat. V misce smícháme strouhanku, zbylý parmazán, bylinky, sůl a pepř. Vzniklou drobenkou posypeme koláč a zakapeme zbylým olejem. Chlebový koláč s cuketou pečeme v troubě na 180 °C cca 50 minut. Podávat ho můžeme jak vlažný, tak studený.

5. Italská cuketová polévka

Ingredience:

  • 500 g mladé cukety
  • 1 cibule
  • 2 brambory
  • 3 lžíce oleje
  • 800 ml zeleninového vývaru
  • 1 citron
  • 1 –2 stroužky česneku
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 100 g slaniny
  • 1/2 lžičky mletého koriandru
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • bylinky

Postup: Cuketu nakrájíme na plátky. Rozpálíme pánev a na oleji postupně z obou stran plátky osmažíme. V pánvi rozpálíme olej a plátky postupně z obou stran osmažíme. Ve výpeku, který po cuketách na pánvi zůstal, krátce osmažíme cibuli nakrájenou na kostičky.

Oškrábané brambory nakrájíme na kostičky a dáme do hrnce, ve kterém pak uvaříme polévku. K bramborám přidáme cibuli, zalijeme zeleninovým vývarem, přivedeme k varu a přidáme orestovanou cuketu. Vaříme doměkka a pak zeleninu ve vývaru rozmixujeme dohladka.

Přidáme smetanu, prolisovaný česnek, koření a podle chuti citronovou šťávu. Pak necháme ještě krátce projít varem.
Na pánvi od cibule osmažíme na kostičky pokrájenou slaninu. Na talíři ozdobíme slaninovými škvarky a oblíbenými bylinkami. 

Máte i vy nějaký zajímavý cuketový recept? Pošlete nám ho i s fotkou na e-mail zpravy@nova.cz s předmětem CUKETA nebo na facebook.

Podívejte se na recept na cuketový dort s kokosovým krémem: 

TN.cz
Voyo

Sledujte Televizní noviny ve full HD a bez reklam na Voyo.cz

Co byste neměli přehlédnout

TOP 10 ČLÁNKY A VIDEA

Důležité Události

Píše se na Deník.cz