Zajímavosti

Sklizeň hroznů začala o něco dříve. Burčák koupíte už o víkendu

S více než týdenním předstihem začalo na jižní Moravě vinobraní. Nejprve se sbírají hrozny na burčák. První vinaři by ho pak mohli začít prodávat už během víkendu.

Vinařům s brzkým startem vinobraní pomohlo počasí. Nepřišly jarní mrazíky, navíc pomohly i slunečné prázdninové týdny. I proto se se sklizní začalo už začátkem srpna. Tedy zhruba o týden dřív, než je běžné.

Díky tomu bude první burčák k ochutnání už za pár dnů, a to během víkendu. "Děláme probírku. Nesbíráme všechno, ale jen ty skutečně zralé hrozny, protože ne všechno je ještě úplně zralé," řekl vinař David Šťastný.

Související obsah

"Někdo má rád, pokud má burčák hodně cukru, někdo zase to, když je říznější a má víc alkoholu. Ani jedno není špatně, ale člověk si musí uvědomit, že je důležité, aby ten burčák byl zdravý. Aby nebyl cítit po nějakých nežádoucích látkách a byl chutný," přidal vinař Jiří Maděřič.

Málokdo ví, že burčák je výsadou jen několika málo států. Kromě Čechů ho s oblibou pijí v Rakousku, Německu a na Slovensku. Dobrou zprávou je, že letos bude jeho cena stejná jako loni. Litr se bude prodávat kolem 80 korun.

pv, TN.cz
Voyo

Sledujte Televizní noviny ve full HD a bez reklam na Voyo.cz

Co byste neměli přehlédnout

Důležité Události

Píše se na Deník.cz