Zajímavosti

Dýňová sezona začíná! Vyzkoušejte tyto zaručené recepty. TIPY

Dýňová sezona začíná! Vyzkoušejte tyto zaručené recepty. TIPY
Ilustrační fotografie Zdroj: Thinkstockphotos

Podzim je tady a s ním pomalu startuje i sezona dýní. Nejenže je tato zelenina velmi lahodná, ale obsahuje také řadu vitamínů i prospěšných látek. Navíc se z ní dají připravit polévky, hlavní chody i dezerty. Redakce TN.cz proto přichystala seznam receptů, abyste si mohli skvělá jídla udělat.

Dýňová polévka

500 g dýně

600 ml vývaru

2 polévkové lžíce másla

1 cibule

2 stroužky česneku

150 ml smetany ke šlehání

muškátový oříšek, sůl, pepř

Postup: V hrnci opečte na másle cibuli, aby byla zesklovatělá. Přidejte dýni a opečte ji ze všech stran. Poté zalijte vývarem, přiklopte poklicí a uvařte doměkka. Následně hrnec odstavte z plotny a tyčovým mixérem rozmixujte obsah. Pak přidejte česnek a smetanu. Po ohřátí polévky ji dosolte, opepřete a dochuťte muškátovým oříškem.

TIP: Polévku následně můžete podávat s trochou zakysané smetany. Opéct k ní můžete i na krutonky nakrájené bagety.

Související obsah

Dýňové hranolky

1 dýně

1 lžička sladké mleté papriky

1 lžička pepře

1 lžička soli

trochu oleje

Postup: Troubu si předehřejte na 180 stupňů. Okrájejte slupku z dýně a odstraňte semena. Nakrájejte ji na hranolky (asi centimetr široké a sedm centimetrů dlouhé). V míse je promíchejte s trochou oleje a kořením, aby byly obalené. Rozmístěte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 30 minut nebo dozlatova.

Dýňové rizoto

500 g dýně

80 g másla

1 cibule

300 ml mléka

300 g rýže

600 ml masového nebo zeleninového vývaru

muškátový oříšek, pepř, sůl, cukr, parmezán

Postup: Na půlce másla nejprve osmahneme cibulku a přidáme na malé kousky nakrájenou dýni. Přilijeme horké mléko a pomalu vaříme, dýni rozmačkáme tak, aby vznikla kaše. Přidáme rýži a zalijeme částí horkého vývaru. Osolíme, přidáme muškátový oříšek a cukr. Za stálého míchání přiléváme vývar, dokud není rýže uvařená. Nakonec vmícháme zbytek másla, pepř a parmezán.

Bramborové placky s dýní

500 g brambor

500 g dýně

2 stroužky česneku

2 vejce

4 lžíce hladké mouky

sůl, pepř, majoránka

Postup: Brambory i dýni si nahrubo nastrouháme, přidáme vejce, česnek a mouku. Následně dochutíme a rozmícháme. Poté na předehřátou pánev tvarujeme placičky a smažíme na oleji dozlatova.

Související obsah

Dýňová buchta

250 g polohrubé mouky

250 g cukru moučka

300 g nastrouhané dýně

1 prášek do pečiva

2 vejce

100 ml oleje

100 ml mléka

Postup: Plech si vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Suroviny si v míse bokem smícháme a na plech vylejeme. Pečeme v troubě na 180 °C asi 30 minut. Pokud buchtu chcete mít vyšší, udělejte ji z dvojnásobné dávky surovin.

TIP: Nakonec ji po upečení ozdobte rozpuštěnou čokoládou.

Dýňové muffiny

1 a ¼ hrnku hladké mouky

půl hrnku cukru

půl hrnku dýňového pyré

100 g změklého másla

skořicový cukr, jedlá soda, kypřicí prášek, vejce

Postup: Nejprve si z dýně připravíme pyré. To uděláme tak, že na kostky nakrájenou dýni vaříme doměkka, scedíme a rozmixujeme. Následně jedno vejce vyšleháme s jedním balíčkem skořicového cukru do pěny, přidáme změklé máslo a opět šleháme. Poté přimícháme dýňové pyré a vsypeme hladkou mouku, jedlou sodu a lžičku kypřicího prášku. Vzniklým těstem naplníme formy na muffiny do dvou třetin. Pečeme 15 minut při 180 stupních.

Rekordní úroda rajčat, obří slunečnice i dýně. Zahrádkářům se letos dařilo:

 

TN.cz
Voyo

Sledujte Televizní noviny ve full HD a bez reklam na Voyo.cz

Co byste neměli přehlédnout

TOP 10 ČLÁNKY A VIDEA

Důležité Události

Píše se na Deník.cz