Zajímavosti

Vaření s Víkendovou Snídaní: Kupte tyto ingredience a uvařte rodinný oběd

Ve Víkendové Snídani vás opět bude vařením provázet vítězka kulinářské soutěže MasterChef Česko 2021 Besky. Připravila si tradiční rodinné recepty, v sobotu spolu s diváky u televizních obrazovek připraví kuře na paprice a v neděli hovězí guláš. Abyste mohli vařit s ní, připravte si následující ingredience.

29. 10. – Kuře na paprice, krupicové knedlíky a křupky

Na čtyři porce kuřete na paprice budete potřebovat tyto ingredience:

4 kuřecí stehna
1 velká cibule
2 červené papriky
2 bobkové listy
1 lžička dijonské hořčice
2 lžíce mleté červené papriky
3 lžíce slunečnicového oleje
1 lžička cukru
700 ml zeleninového vývaru (plus 50 až 100 ml na korigování hustoty)
250 ml smetany ke šlehání
sůl a čerstvě mletý pepř

Postup:

1. Červenou papriku zbavte jádřince, pokrájejte ji na malé kostičky a nakrájejte cibuli na malé kousky. Stehna zbavte kůže, osolte a opepřete.

2. Stehna vložte do hrnce s rozpáleným olejem a zprudka je opečte z obou stran, dokud nebudou na povrchu zlatavá. Opečená stehna vyjměte a odložte na talíř.

3. Ve stejném hrnci s výpekem vařte dál. Přidejte pokrájenou cibuli a osmažte ji dosklovita, poté přidejte pokrájenou papriku, bobkový list a dijonskou hořčici a nechte za stálého míchání orestovat. Trvá to asi 4 až 5 minut.

4. Přidejte mletou červenou papriku a asi minutu restujte. Přidejte cukr, zalijte vývarem a promíchejte. Vložte zpět opečená stehna, přiveďte k varu a pozvolna duste pod pokličkou, dokud maso nezměkne. V průběhu dušení maso otáčejte. Na suché pánvi opečte nakrájené kůžičky nasucho a dokřupava, poté osolte.

5. Nakonec přidejte smetanu, přiveďte k varu a hned odstavte. Stehna z hrnce vyjměte a bobkový list vyhoďte. Omáčku dochuťte solí a pepřem, rozmixujte tyčovým mixérem dohladka a propasírujte přes jemné síto. Stehna vraťte do omáčky. Servírujte s knedlíkem a křupkami.

Související obsah

Na čtyři porce krupicových knedlíků budete potřebovat tyto ingredience:

750 ml plnotučného mléka
40 ml rostlinného oleje
špetka muškátového oříšku
380 g dětské krupice
3 vejce
4 lžíce hladkolisté petržele
1 lžíce soli
čerstvě mletý pepř

Postup:

1. Mléko a olej vlijte do hrnce a přiveďte k varu. Přidejte sůl, pepř a nastrouhaný muškátový oříšek, snižte plamen na minimum, ale nevařte, jen zahřívejte. Za stálého míchání přisypávejte krupici. Směs míchejte, dokud se nevytvoří hmota, která se bude odlepovat od hrnce.

2. Hrnec odstavte a nechte v něm hmotu vychladnout. Během toho vmíchejte 1 vejce a posekané lístky petržele. Nechte zcela vychladnut v hrnci a poté vmíchejte do hmoty zbylá dvě vajíčka. Pomocí dvou lžic namočených do oleje tvarujte z hmoty nočky. Do hrnce vlijte vodu a přiveďte ji k varu. Nočky vložte do vroucí vody a vařte je 15 minut, poté je vyjměte. Dle libosti orestujte na pánvi na másle před podáváním.

Související obsah

30. 10. – Hovězí guláš a špecle

Ingredience na hovězí guláš na čtyři porce:

600 g hovězí kližky
500 g cibule
2 PL (polévkové lžíce) mleté papriky
3 PL uzené mleté papriky
1 PL sušené majoránky
70 g rajčatového protlaku
4 PL sádla
3 ks česneku
700 ml hovězího/zeleninového vývaru
4 ks bobkového listu
chilli
sůl
pepř

Postup:

1. Nakrájejte cibuli a začněte ji na sádle opékat, osolte a nechte restovat cca 10 minut dozlatova. Pak přidejte rajčatový protlak, který také jemně zarestujte. Když se náhodou připaluje cibule, podlijte jí opravdu malou častí vývaru, ať se "nános" odmočí, sádlo už nepřidávejte.

2. Pak přidáme zatáhnuté maso, opékáme pár minut a už v tempu přidáme česnek a obě papriky, sůl, pepř (dle chuti, já dávám hodně). Všechno spojíme a po zavonění česneku zaléváme vývarem, pak přikryjeme poklicí. Vaříme pozvolna dvě a půl hodinky, pravidelně guláš promícháváme. Servírujeme se špeclemi.

Související obsah

Ingredience na špecle:

500 g polohrubé mouky
200−250 ml vody
5 vajec
sůl
pepř

Postup:

1. V misce smíchejte mouku, vodu, vejce, osolte a vypracujte těsto. Nechte asi 10 minut odležet.
2. Hrnec naplňte vodou, osolte a přiveďte k varu. Těsto dejte na prkénko, dejte nad hrnec a nožem z něj odkrajujte asi třícentimetrové nudle a házejte je rovnou z prkénka do vroucí vody. Promíchejte a vařte asi 2 až 3 minuty. Špecle sceďte a
servírujte s omáčkou. Dle potřeby přelijte rozpuštěným máslem a dochuťte na talíři pepřem a solí.

Hovězí guláš a špecle | Zdroj: TV Nova
TN.cz

K tématu Zajímavosti

Co byste neměli přehlédnout

Důležité Události

Voyo

Sledujte Televizní noviny ve full HD a bez reklam na Voyo.cz