Zajímavosti

Uvařte si s Víkendovou Snídaní. Lososa i speciální vegetariánské jídlo

V sobotu si ve Víkendové Snídani můžete s účastnicí soutěže MasterChef Česko Petrou Vindyšovou připravit v sobotu lososa s vychucenou strouhankou, omáčkou beurre blanc, plněnou šalotkou a máslovým bramborem. V neděli vás čeká vegetariánský pokrm. 

Sobota 26. 11. – Losos

Potřebné ingredience na přípravu masa:

  • filet lososa
  • hrubozrnná sůl
  • cukr krystal
  • strouhanka ze světlého pečiva 
  • máslo
  • kopr
  • čerstvá citronová šťáva

Ingredience na šalotky a rozvar:

  • šalotky 
  • jeden díl jablečného octa
  • dva díly vody
  • cukr
  • sůl
  • nové koření
  • bobkový list
  • zakysaná smetana (créme fraîche)
  • citronová šťáva
  • kopr

Ingredience na omáčku beurre blanc:

  • šalotky
  • máslo
  • bílé víno

Co budeme potřebovat na přílohu:

  • brambor přílohový
  • máslo

Postup: Lososa zbavíme kůže a necháme marinovat ve směsi ze soli a cukru po dobu 12 minut. Poté ho umyjeme a vložíme do pekáčku na pečicí papír. Na pánvi rozehřejeme zhruba čtvrt kostky másla, přisypeme strouhanku a spojíme. Poté dochutíme solí, čerstvou citronovou šťávou a nasekaným koprem. Vzniklou směs položíme v rovnoměrné vrstvě na rybu a necháme péct v troubě vyhřáté na 180 stupňů po dobu 20 minut.

Související obsah

​Očištěné šalotky překrojíme na půlky, vybereme k sobě sedící "dvojice" a ty velmi rychle spaříme v hrnci s horkou vodou – cca 6 vteřin. Poté je vyndáme a necháme chvíli v ledové vodě, pak stáhneme tzv. kůži a připravíme rozvar. Smícháme ocet, vodu, koření v rendlíku a necháme zavařit, abychom se zbavili nepříjemného octového aroma. Lák je potřeba opravdu "přechutit" a nechat vychladnout.

Poté v něm necháme marinovat šalotkové půlky. Ty pak budeme plnit směsí z créme fraîche, soli, citronové šťávy a kopru. Dáme brambor vařit ve slupce a mezitím se vrhneme na omáčku. Té se přezdívá bílé máslo.

Vezmeme tři větší šalotky, nasekáme nadrobno a necháme zesklovatět na pánvičce. Poté přilijeme cca 2 až 3 dcl dobrého bílého vína a necháme odpařit alkohol a redukovat. Poté směs přelijeme do čisté nádoby přes sítko, šalotky ještě pomačkáme, ať dostaneme co nejvíc chuti. Směs v čistém rendlíku dochutíme solí a postupně přidáváme hodně másla až do chvíle, než dosáhneme omáčkové konzistence. 

Brambory na závěr osmahneme na másle a zdobíme.

Neděle 27. 11. – Hovězí po burgundsku bez hovězího 

Ingredience:

  • silný zeleninový vývar (vyrobíme)
  • kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel)
  • červená řepa
  • řapíkatý celer
  • hlíva ústřičná
  • žampiony – velké
  • olej
  • cibule
  • česnek
  • rajčatový protlak
  • červené víno
  • tymián
  • rozmarýn
  • bobkový list
  • máslo
  • zelená petržel
  • sůl
  • brambory 
  • smetana
  • máslo – pokud chceme veganskou variantu, vynecháme

Související obsah

Postup: Začneme přípravou vývaru. Mrkev, celer a petržel nakrájíme na kostičky, zasmahneme na másle, zalijeme vodou a necháme povařit.

Červenou řepu necháme péct v troubě v olivovém oleji s kořením (bobkový list, nové koření) na 180 stupňů po dobu alespoň jedné hodiny. Pak necháme vychladnout, oloupeme, nakrájíme na kostičky a ty ještě orestujeme na pánvi. 

Kořenovou zeleninu (celer, mrkev a petržel) nejprve upečeme v troubě na 220 stupňů po dobu 15 minut, pak společně s cibulí a česnekem orestujeme zprudka na másle, přidáme rajský protlak a zalijeme vínem. Necháme odpařit alkohol a následně zalijeme zeleninovým vývarem.

Houby upravíme zvlášť, budeme je restovat na másle. Žampiony zakapeme citronem, ať neztratí barvu, a přidáme do směsi. Následně přidáme i koření a necháme dusit.

Na bramborovou kaši povaříme brambory typu C, které následně rozmačkáme s máslem, solí a teplou smetanou (pro veganskou variantu použijeme pouze olivový olej).

TN.cz
Voyo

Sledujte Televizní noviny ve full HD a bez reklam na Voyo.cz

Co byste neměli přehlédnout

TOP 10 ČLÁNKY A VIDEA

Důležité Události

Píše se na Deník.cz