Do lesa

Sapíkovi prozradili rodinnou recepturu. Toto jídlo se dřív podávalo na zámku

Na podzim přichází čas zvěřinových hodů. Své o tom ví kuchař Jaroslav Sapík a jeho syn Pavel Sapík, kteří v pořadu Do lesa ukázali recept na dančí hřbet s kaštanovým pyré.

Základem receptu jsou podle Sapíkových české kvalitní suroviny. V pořadu Do lesa kuchaři ukázali společně recept na dančí hřbet s kaštanovým pyré a ovocem. Nejdříve je potřeba připravit klasický český základ, tedy zeleninu s vínem.

"Do základu přidám mrkev, petržel, šalotku, ale celeru jen trošku, aby nezahlušil ostatní suroviny. Poté vše smíchám v hrnci, kam přidám bobkový list, nové koření, černý pepř i skořici, badyán a hřebíček jako na svařené víno. Na závěr tam přidám brusinky a trošku cukru, aby to zkaramelizovalo. Krásně to zarestuju," popisuje Pavel Sapík.

Související obsah

​Tomuto základu se prý říká "vrchní nadlesní". "Poté tam nalijeme víno, ale kvalitní, které rádi pijeme. Přidáme i zvěřinový fond, pak to nechám vařit. Někdo tu zeleninu nechává vevnitř, já to mám radši přecezené," svěřil se Jaroslav Sapík.

Recept | Zdroj: TV Nova

​Poté je potřeba si připravit směs koření na daňka. "Nadrtíme si, ideálně v hmoždíři, podobné koření jako do zeleninového základu. Přidáme i jalovec, ale pomálu, protože je to hodně aromatické. Maso si pak směsí krásně okořením a přidám mořskou hrubozrnnou sůl. Pánev musí být krásně rozpálená, aby se maso zatáhlo, pak tam přidám máslo a přeliju to," říká Pavel. 

Související obsah

​K tomu si kuchaři přichystali broskev, sladké lusky, fíky, pár hub, to vše se pak přidá na pánev k masu. "Je potřeba říct, že už staletí dozadu zvěřina nikdy nechyběla na žádném zámku, na hradech. Když se dělaly oslavy, vždy musela být zvěřina. To byla doména všech menu, která se tam podávala," uzavírá Jaroslav Sapík.

Na celý díl pořadu Do lesa se můžete podívat zde:

TN.cz
Voyo

Sledujte Televizní noviny ve full HD a bez reklam na Voyo.cz

Co byste neměli přehlédnout

TOP 10 ČLÁNKY A VIDEA

Důležité Události

Píše se na Deník.cz