Státní zemědělská a potravinářská inspekce si posvítila na výrobce olivových olejů. Z dvaceti kontrolovaných vzorků jich zhruba třetina neprošla. Hlavním důvodem bylo označení, které často neodpovídalo realitě. Jeden z olejů se dokonce nesměl prodávat jako potravina.
Kontrola Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) odhalila pochybení přibližně u třetiny z dvaceti druhů zkoumaných olivových olejů. U většiny bylo provinění stejné.
"Pět vzorků neodpovídalo označení extra panenské oleje, jak výrobci uvedli na obalu, ale nižší třídě kvality olejů. Na etiketě tak byla zavádějící informace o kategorii. U dvou dalších vzorků inspektoři konstatovali jen nedostatky v označení olejů," informoval referent mediální komunikace SZPI Marek Bartík.
Související obsah
Jeden z hodnocených olivových olejů dokonce spadal do kategorie lampantových olejů. Tento typ se přitom nesmí prodávat jako potravina. Kontrolovaný Borges Extra virgin olive oil zajistili kontroloři v obchodě MAKRO Cash & Carry ČR v Jenišově na Karlovarsku.
Cílem kontroly bylo prověřit, zda extra panenské a panenské olivové oleje splňují fyzikální, chemické a senzorické parametry a požadavky další požadavky.
Související obsah
"Výsledky kontrol v průběhu několika let ukazují, že se do České republiky dovážejí olivové oleje, které svými charakteristickými vlastnostmi často neodpovídají deklarované kategorii a indikují, že dovozci podceňují schopnost dozorových orgánů v Česku hodnotit jakost olivových olejů," uvedl tiskový mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.
Prodejci tak museli nevyhovující olivové oleje stáhnout z trhu. Zároveň s nimi bude zahájeno řízení ohledně případných pokut. Kontroloři budou v hodnocení této potraviny pokračovat i v roce 2023.
Olivový olej neprošel kontrolou:
Jak poznat ten nejlepší olivový olej se dozvíte z následujícící reportáže (2017):
Sledujte Televizní noviny ve full HD a bez reklam na Voyo.cz