Ceny obědového menu se v Česku během prosince vyšplhaly na 180,40 koruny, to je velký skok oproti stejnému měsíci v roce 2021, kdy byla útrata 151,20 koruny. Čísla podle ekonomky kopírují inflaci, velké krachy podniků nečeká.
Zajít na jídlo o polední pauze se stává stále dražší a méně dostupnou záležitostí. Průměrná útrata za oběd v restauraci se za rok zvýšila o 29 korun, tedy o 19 procent. Nejdražší byla v prosinci Praha s cenou 203,50 koruny. Nejlevněji se v posledním měsíci loňského roku obědvalo na Vysočině a v Ústeckém kraji, kde ale útrata překročila 161 korun.
"Jde o bezprecedentní růst, který za uplynulých dvacet let nepamatujeme. Příčinou jsou samozřejmě rostoucí ceny surovin, nájmů, energií, ale i růst mezd doprovázený nedostatkem pracovních sil v gastro oboru," říká Jan Michelfeit ze společnosti Sodexo Benefity, která cenový průzkum připravila.
Podle ekonomky Markéty Šichtařové rostoucí ceny kopírují inflaci, a musíme proto počítat s jejich růstem i letos. "Vzhledem k okolnostem to zdražování není dramatické, ale musíme s ním kalkulovat i nadále, protože vysoká bude také inflace," říká ekonomka. "Polední menu podle mého očekávání může v tom celorepublikovém měřítku letos zdražit v průměru o dalších 20 korun," předpovídá.
Drahé stravování ale lidi nevyvádí z míry, protože si už zvykli, že ceny rostou všude, domnívá se ekonomka. "Neočekávám, že by v dohledné době zkrachovalo větší množství restaurací. Podnikatele, kteří přežili covid, už jen tak něco nerozhodí," vysvětluje Šichtařová.
Restaurace začínají krachovat. Lidé kvůli zdražování nechodí na obědy:
Sledujte Televizní noviny ve full HD a bez reklam na Voyo.cz