V naší dnešní vánoční reportáži navštívíme jednu z nejstarších originálních staročeských chalup, která se dochovala s původním vybavením. Průvodkyní bude opět vedoucí Polabského národopisného muzea Jana Hrabětová.
V chalupě se ještě za časů císaře France Josefa pekly vánočky. Ovšem pozor. Asi bychom se po jejich ochutnání dnes trochu divili. V dřívějších dobách do nich totiž hospodyňky dávaly pěknou porci koření. Dochucovaly je například fenyklem nebo zázvorem. Rozhodně byly jiné, než je známe dnes. To ovšem neznamená, že by našim současným chutím nešmakovaly.
Pec pro 12 bochníků
Vánočky se pekly ve velké peci. Ta pojmula až 12 bochníků. Stranou nezůstalo samozřejmě ani cukroví. Podle doktorky Hrabětové by nám i dnes chutnalo. Od dnešních laskominek se příliš nelišilo, přestože v současné době je k dispozici pochopitelně více přísad a chutí. Co by nám ale asi trochu poškádlilo chuťové buňky, bylo škvarkové cukroví. Klikněte na naši reportáž!
Sledujte Televizní noviny ve full HD a bez reklam na Voyo.cz