Zpravodajství

Uvařte podle Jamieho Olivera

Uvařte podle Jamieho Olivera
Zdroj: TV Nova

Připadá vám váš jídelníček fádní? Lámete si hlavu, jakým pokrmem překvapit svou rodinu nebo přátele? Máme pro vás inspiraci. Uvařte podle Jamieho Olivera, světoznámého kuchaře a gurmána. Jeho šou můžete sledovat každý víkendový den kolem deváté hodiny dopoledne.

Granita z aloisie
Granita je nejstarší podoba zmrzliny, je to vlastně ochucený led, který se „drápe" vidličkou, aby se vytvořily velké krystaly. Je velice osvěžující. Aloisie trojlistá má citrónovou, citrusovou vůni, a podle mé přítelkyně Jekky vám odvar z aloisie pomůže usnout.
Potřebujete: 4 větvičky aloisie trojlisté omyté ve studené vodě, kůru z 1 citronu, lžíci cukru, 425 ml vařící vody , 6 kostek ledu. Na Jablečný kompot: jablko nahrubo nastrouhané, lžíci pískového cukru , šťáva z jednoho citronu , 4 lžičky zakysané smetany, větvičku aloisie trojlisté na ozdobu
Postup: Menší kovový podnos dejte do mrazáku. Aloisii, citrónovou kůru a cukr vložte do vařící vody a nechte 10 minut louhovat. Přidejte kostky ledu, tím se odvar zchladí, přeceďte na studený tác (citrónovou kůru a aloisii uschovejte), a na 2 hodiny dejte do mrazáku. Pak led rozrýpejte vidličkou a mrazte další dvě hodiny. Jablečný kompot připravíte tak, že do malého hrnce dáte 2 lžíce cukru a zahříváte na středním plameni, až získá sirupovitou konzistenci a barvu světlého karamelu. Citronovou kůru a aloisii, kterou jste si schovali, jemně nasekejte a přidejte spolu s jablkem ke karamelu. Za stálého míchání několik minut povařte. Servírujte ve čtyřech malých likérových skleničkách, do každé dejte trochu kompotu, pak lžičku zakysané smetany a na ni granitu ozdobenou malou snítkou aloisie trojlisté.


Mořský okoun v páře s vanilkou a omáčkou capuccino
Ryby jsou velice zdravé a vaření v páře je vynikající metodou přípravy pokrmů, protože se v nich uchovají všechny chuti, vůně i živiny. Tahle omáčka je krásně krémovitá a hustá, ačkoli v ní není žádný tuk ani smetana.
Potřebujete: vanilkový lusk, citron a list citroníku, lžičku extra panenského olivového oleje, 225 g filetů z mořského okouna s kůží, se zářezy, bez šupin a kostí, 8 mladých pórků, 565 ml polotučného mléka, 115 g čerstvého hrášku, 115 g čerstvých zahradních bobů, 8 malých, nových brambor, odrhnutých a uvařených, mořskou sůl a čerstvě mletý černý pepř
Postup: Z lusku vanilky vyškrábněte semínka a společně s prázdným luskem je dejte na talíř s citronovou šťávou a olivovým olejem. Rozšlehejte vidličkou, pak na talíř dejte rybu a v marinádě ji dobře poválejte. Vanilkový lusk a citronový list dejte na filety. Pórky podélně rozřízněte, dva a půl centimetru před koncem je nechte vcelku, a opláchněte je pod studenou vodou. Smíchejte hrášek, zahradní boby a brambory. Do kastrolu nalijte mléko s vanilkovým luskem a zvolna zahřívejte na středním plameni. Do bambusového pařáku (pokud nemáte bambusový pařák, použijte cedník nebo normální pařák) dejte na dno pórky, na ně hrášek. Posolte a poprašte čerstvě mletým černým pepřem, a pak umístěte pařák na kastrol s mlékem. Do druhého bambusového pařáku dejte citrónový list a filety kůží nahoru. Roztáhněte zářezy a přelijte marinádou, která zbyla na talíři. Přikryjte pokličkou a vařte na mírném ohni 10 až 15 minut. Pak vyndejte pařáky z kastrolu, na talíře dejte zeleninu a na ni rybu. Z mléka odstraňte vanilkový lusk a našlehejte je šlehačem na cappuccino nebo ponorným mixerem. Omáčka bude napěněná jako cappuccino, což je pěkné nejen na pohled, ale dá jí to také příjemnou konzistenci.

 

TV Nova

Co byste neměli přehlédnout

Důležité Události

Voyo

Sledujte Televizní noviny ve full HD a bez reklam na Voyo.cz

Píše se na Deník.cz