Přinášíme vám další z receptů roztančeného kuchaře Jamieho Olivera. I doma můžete překvapit exotickou kuchyní. Připravte vašim milým pečené lilky v čokoládě nebo originální ranní bagely. Pořad Jamieho Olivera s názvem Hrnečku vař můžete sledovat každý víkendový den dopoledne.
Pečené lilky v čokoládě
Tenhle italský moučník mě naučil můj velký přítel Gennaro Contaldo - lilky s čokoládou znějí trochu divně, ale chutnají fantasticky. Pro tenhle recept doporučuje můj kamarád z londýnské Čokoládové společnosti 64% čokoládu Manjari, která se dělá z bobů kakaovníku Trinitario. Pokud ji neseženete, použijte co nejkvalitnější čokoládu na vaření (70 % kakaové hmoty).
Potřebujete: 12 lilků velkých jako prst, na čokoládovou omáčku: 5 lžic brandy, 500 ml smetany na šlehání, 3 lžíce cukru, 200 g nejkvalitnější čokolády na vaření (70 % kakaové hmoty) nalámané na kousky
Postup: Do kastrolu nalijte vařící vodu a vložte bambusový pařák. Na něj v jedné vrstvě položte lilky, přikryjte pokličkou a nechte vařit v páře asi 5 minut, dokud nezměknou. Pak odstavte a nechte vychladnout. Na čokoládovou omáčku zahřejte na vyšší teplotu brandy, přilijte smetanu a vypněte hořák. Až bude smetana teplá, přidejte čokoládu a cukr a míchejte, dokud se nerozpustí. Připravte si náplň smícháním ricotty s kandovaným ovocem. Oslaďte cukrem a vmíchejte do čokolády. Nařízněte lilky tak, aby vznikla kapsa (nesmíte je rozříznout úplně), pak je rozevřete a naplňte ricottou. Naplňte všechny lilky a naaranžujte je na mísu tak, aby stopky vyčnívaly. Ušlehejte čokoládovou omáčku, nalijte na lilky (ne na stopky), a dejte na 3 hodiny do ledničky. Před podáváním přendejte na talíř a servírujte s čerstvými malinami.
Malé ranní bagely
Obložené chlebíčky bývají bez chuti a mastné. Bagely jsou vynikající k drinkům a jejich příprava je velmi jednoduchá. Když hosté dostanou hlad, můžete bagely servírovat s lososem a žervé.
Potřebujete: 10 čerstvých bagelů, 400 g čerstvého žervé nebo krémového sýra, velkou hrst čerstvé pažitky, šťávu z 1 citronu, čerstvě mletý černý pepř, 400 g divokého uzeného lososa a
extra panenský olivový olej.
Postup: Bagely nakrájejte podélně na kolečka. Žervé smíchejte s jemně nakrájenou pažitkou, citrónovou šťávou a černým pepřem. Ochutnejte a dochuťte. Na každé kolečko dejte žervé, na ně růžičku stočenou z plátku lososa, posypte nakrájenou pažitkou a zakápněte trochou toho nejlepšího olivového oleje, jaký si můžete dovolit.
Sledujte Televizní noviny ve full HD a bez reklam na Voyo.cz