Vaše náměty

606 09 09 09

zpravy@nova.cz

Aktualizováno 6.7. 2018 07:36
ROZHOVOR Pivo v létě

Pivní sládek: Malá úroda na polích výrobu piva neohrozí!

Rozhovor s pivním sládkem Staropramenu
Zdroj: Profimedia, Staropramen

Podle Českého statistického úřadu by letos měla být průměrně nižší úroda obilí, za což mohou i jarní sucha. Měli bychom se tedy bát nižší produkce piva, které ke své výrobě nutně potřebuje slad z ječmene? A jak si pivo v létě nejvíc vychutnat? V exkluzivním rozhovoru jsme se ptali sládka pražského pivovaru Staropramen Davida Mathouchanha.

Pane sládku, podle statistik nám letos hrozí nižší úroda obilí. Dotkne se to i výroby piva?

 

Co se týče sladu, ještě neproběhla sklizeň jarního ječmene. Je pravděpodobné, že se vzhledem k počasí a různé intenzitě srážek v jednotlivých regionech i mikroregionech úroda může lišit, ale prozatím jsme od našich dodavatelů nezaslechli žádné znepokojivé zprávy. Takže na prognózy je ještě trochu brzy.

 

Nějakou případnou katastrofální neúrodu bychom museli řešit dovozem, ale ječmen i chmel se pěstují prakticky po celém světě a neumím si představit, že by se neurodily nikde.

 

V západních zemích ale byla nedávno krize i s nedostatkem oxidu uhličitého, který se do piva přidává. Jak jste na tom vy?

 

Konkrétně náš pivovar se s tímto problémem nepotýká. Většinu CO2 potřebného k výrobě piva pokryjeme samovýrobou, zbytek získáváme od spolehlivého dodavatele, se kterým máme dlouhodobé smlouvy. Stejně to funguje i u dodavatelů sladu a chmele, takže se nedostatku surovin potřebných k výrobě piva neobáváme.

 

 

Je léto a spousta lidí vyráží na dovolené, kde si dopřávají právě i pivo. Kolik ho tak přes teplé roční období Češi vypijí?

 

V letních měsících se průměrně vypije až o čtvrtinu vice piva než je obvyklá měsíční spotřeba po zbytek roku. Pokud například porovnáte spotřebu piva v červnu a lednu, konzumace piva v červnu je dokonce o polovinu vyšší.

 

A jaká piva se pijí nejvíce?

 

V létě narůstá spotřeba výčepního piva, nealkoholických piv a oblíbené jsou také pivní mixy, které jsou spojením piva a ovocné šťávy a mají nízký nebo vůbec žádný obsah alkoholu. Na popularitě přitom v posledních letech získávají právě nealkoholické verze. Zatímco ještě před dvěma lety převažovaly prodeje varianty s nízkým obsahem alkoholu, loňský rok už byl jasně ve znamení nealko mixů. Jejich prodeje v maloobchodě stouply meziročně o 69 %.

 

Právě výčepní pivo je asi to první, co si každý správný Čech dá v kempu nebo na festivalu. Není ale problém se sluníčkem, které na stánky praží? Není pak pivo znehodnocené?

 

Velké horko a přímé slunce mají určitě negativní dopad na kvalitu piva; pivo se před těmito jevy musí chránit. Základem a nutností je stín, samozřejmě lepší je klimatizovaný sklad, nejlepší pak chlazený sklep. Pokud se ale tyto principy dodrží a pivo se vytočí rychle, není důvod se obávat špatné kvality ani v případě stánků.

 

Stánky postavené na festivalech by měly mít vysanitované pivní vedení (hadičky) a mezi jednotlivými festivalovými dny stačí pivo vytlačit vodou z kyvety. Stánky v kempu mají obvykle běžné pivní rozvody jako restaurace a měly by se sanitovat pravidelně jednou za 14 dní.

 

 

A jak se stavíte k PET lahvím, ve kterých se pivo prodává a které si lidé nesou právě do kempů nebo na festivaly?

 

Nejlepší pivo je pro každého sládka vždy čepované. Je totiž nejblíže tomu, jak chutná pivo ve sklepě v pivovaru. Láhev i plechovku bych osobně postavil na stejnou úroveň, tedy na 2.- 3. místo. Až za ně bych dal PET láhev.

 

Hodně lidí v létě také za alkoholem cestuje, ať už za vínem nebo právě pivem. Myslíte, že je rozdíl mezi velkými pivovary a těmi malými?

 

Výhodu minipivovarů oproti malým a velkým pivovarům ve spojení s ročním obdobím nevidím. V létě se pije více piva a obecně bývá tlak na výrobní kapacity všech pivovarů. Jde o to, jak si s tím který pivovar poradí. Výhodu bude mít ten pivovar, kterého vyšší poptávka po pivu nezaskočí.

 

Na závěr máme otázku pro vás osobně - kde si sládek Staropramenu užije nejlepší pivo?

 

Nejlepší pivo je čepované a mělo by se vychutnat i v příjemném prostředí a příjemné společnosti. Pro mne je to hospůdka, zahrádka, kaštan a stín.

nor TN.cz
Reklama