Vaše náměty

606 09 09 09

zpravy@nova.cz

Publikováno 11. 3. 2016
video testujeme

TEST MÁSLA: Které se dobře roztírá a které je jako kámen?

Zdroj: TN.cz

Máslo patří k základním surovinám v každé kuchyni. S oblibou ho mažeme na chleba, přidáváme do omáček anebo jím dochucujeme již hotové pokrmy. Jsou ale všechna másla chuťově stejná? Které se roztírá lépe a které hůř? Rozhodli jsme se to zjistit!

Nabídka másel na českém trhu je poměrně široká. Důležité je při výběru v obchodě dávat pozor na to, jestli kupujeme opravdu máslo, tedy že obsah tuku ve výrobku je minimálně 80 %. Pokud je uvnitř tuku méně, nejedná se už o máslo, ale například o roztíratelný rostlinný tuk.

 

My jsme nakoupená másla našemu kulináři Petru Stupkovi naservírovali hezky odleželá v pokojové teplotě. On pak vzorky nejprve očichával, následně zkoumal jejich vzhled a konzistenci, ochutnával na kousku pečiva a nakonec i promačkával mezi prsty. Testování bylo dlouhé a důkladné a náš odborník se k jednotlivým vzorkům i několikrát vracel.

 

 

"Nešlo to jako po másle," prohlašuje Petr Stupka symbolicky krátce po testování. Nicméně je s výsledky testu spokojen. Většinu výrobků shledal kulinář totiž jako velmi dobré. Jen jediný vzorek by Stupka nedoporučoval, a to vzorek číslo 14, tedy máslo Tesco Value: "Tam je jakási pachuť a zvláštní nepřirozená příchuť, takže tohle mi vyloženě nechutnalo," hodnotí nejslabší článek testu kulinář.

 

Seznam testovaných másel

 

Další dvě másla podle Stupky také nepatří do první ligy, mají trošku zvláštní příchuť, ale jsou to poctivá másla. Řeč je o Tradičním másle z Moravy od Jaroměřické mlékárny a o másle od značky Moravia. Prvně jmenované má prý podle Stupky dokonce tukovou konzistenci a není zcela hladké. Samostatnou kategorií je podle našeho odborníka i vzorek č. 3, tedy máslo Président, které je jako jediné v testu solené.

 

Zbytek másel v testu je svými vlastnostmi i kvalitou na velmi podobné úrovni. Všechno jsou to výborná másla, rozhodli jsme se proto je roztřídit podle jejich vlastností. První kategorií jsou másla, která se snadno roztírají, tedy ta, která po vyndání z lednice rychleji měknou. To je případ másla Laktos, másla od výrobce Sachsenmilch Leppersdorf a másla značky Meggle. Právě posledně jmenované je podle Stupky nejpoddajnější, máslo od německého výrobce zase kulináři nejvíc z celé trojice chutná.

 

 

Mezi středně roztíratelná másla zařadil Stupka rovnou devět vzorků. Patří sem Bio máslo od značky Milko, Olomoucké máslo Olma, Jihočeské máslo od Madety, Tesco máslo, Farmářské máslo Tatra, Čerstvé máslo od Polabských mlékáren, máslo Free From z Alberta, máslo Milkpol a Tradiční české máslo od značky Tatra. "Jsou si opravdu velice blízko, některé trošku víc voní, některé se zdá, že vám bude lépe klouzat, ale rozdíl bych v nich opravdu neviděl," popisuje Stupka zástupce této kategorie.

 

Pokud děláte často máslové krémy, například na dorty, určitě sami víte, že vhodnější jsou naopak másla tužší. A mezi ně se řadí máslo Dr. Halíř, máslo Bokáda z Lidlu, Čerstvé máslo Billa, máslo Pilos opět z Lidlu a máslo od Mlékárny Kunín. Ačkoliv byla tato másla při našem testu poměrně dlouhou dobu mimo lednici, byla stále tuhá. A přesně taková másla má rád i náš kulinář Petr Stupka. Ostatně ze všech testovaných výrobků by si on nejraději vybral právě máslo z této kategorie, a to zástupce z Kunína.

TN.cz Auto
TN.cz

Diskuze

Nejvíce hodnocené komentáře:

11.3. | 13:12 dotazka
11
a stejne si maslo krajime na chleba jako on na tenucke platky mnam ;)
11.3. | 09:59 amperek50
-11
Prej kulinář tak to je síla
12.3. | 10:35 spejbl112
-4
Hleďme, kterak ovečky novácké palce dolů dávají.
12.3. | 03:36 spejbl112
-2
11.3. | 09:59 amperek50 Přesně tak, kulinář z leknutí. A opět Billa na 3. místě, zajímavý jak u něj privátní značky BILLA obsazují imrvére jedno ze třech prvních míst, na 100% si ho BILLA platí. Co takhle pozvat profesionálního degustátora, třeba Romana Vaňka, podle mě by to pořadí bylo jiné.
11.3. | 17:50 pavel3-zvonicek
3
moje oblibeni maslo je jihočeske maslo
11.3. | 13:12 dotazka
11
a stejne si maslo krajime na chleba jako on na tenucke platky mnam ;)
11.3. | 13:11 dotazka
8
absolutne souhlasim,pecu zakusky dorty, varim a maslo vseobecne milujeme na chleba a opravdu vsechny ty masla ktere oznacil jsou best a vi o cem mluvi,mam stejny nazor,nesnasime umele tuky a opravdu se s maslem nedaji srovnat
11.3. | 10:36 stupurak10
-5
To je od Krejčíře brácha!!
11.3. | 09:59 amperek50
-11
Prej kulinář tak to je síla