Vaše náměty

606 09 09 09

zpravy@nova.cz

Zákusek pro všechny

Levně a chutně: Karamelové větrníky budou děti milovat!

Hruška-Karamelový větrník na plech
Zdroj: TN.cz

Dnes si pro vás gurmánský experimentátor Láďa Hruška připravil opravdovou chuťovku, po které se utlučou především děti. Jsou to domácí karamelové větrníky!

Větrníky má rád skoro každý! Ale ne každý je ochotný chodit pro ně do cukráren, doufat, že nebudou oschlé a ještě za ně platit pořádnou sumičku.


Lepší přece je udělat si je pěkně v teple domova, kde máte kontrolu nad surovinami i upečeným množstvím zákusků. Nemluvě o tom, že můžete do pracovního procesu zapojit i děti. A když se jim nebude chtít makat, stačí pohrozit, že žádná sladká tečka nebude.



Příprava je tentokrát trochu náročnější, než je Láďův běžný standard. Je totiž potřeba uhníst zvlášť těsto, připravit dvě náplně a nakonec ještě polevu.

CELÝ VIDEORECEPT ZDE



Těsto: Vodu rozehřejeme s máslem a solí, pak přisypeme naráz všechnu mouku a za stálého míchání vaříme na mírném ohni tak dlouho, dokud se výsledné těsto nelepí ani na vařečku, ani na stěny hrnce. To by nemělo trvat déle než 10 minut.



Do vychladlé hmoty pak po jednom přidáváme našlehaná vejce. Trpělivost je v této fázi žádoucí. Těsto následně rozdělíme na dva díly a nandáme do dvou plechů vyložených pečícím papírem.


Těsto pečeme při teplotě 200 stupňů přibližně 30 až 40 minut. Nevadí, že povrch je křupavější, po vytažení korpus zase změkne.


Náplň: Karamelové pudinky uvaříme v mléce a necháme vychladnout. Pak vyšleháme moučkový cukr dohromady s máslem a obě hmoty opatrně spojíme do jedné. Pak vyšleháme šlehačku dohromady se ztužovačem.


Poleva: Cukr dejte do hrnce a ohřívejte ho tak dlouho, dokud se nerozteče a nezkaramelizuje. Pak přidejte šlehačku a opatrně ohřívejte, dokud se karamel úplně nerozpustí a hmota nespojí.


Pak jeden korpus potřete postupně oběma náplněmi, přiklopte druhým plátem těsta a polijte ještě teplou polevou. Dejte odležet a ztuhnout do lednice nebo třeba na balkon. Dobrou chuť!

 

 

ČTĚTE TAKÉ:

Skrývají hvězdy Ulice mlsný jazýček? Podívejte na ANKETU, jaké jídlo mají nejraději

Snídaně u Tiffanyho? Nuda! Podívejte se, co všechno jde udělat z jídla

TN.cz