Vaše náměty

606 09 09 09

zpravy@nova.cz

Rozsáhlá studie

Pozor na vejce! Stačí tři týdně a už škodíte srdci, varují vědci!

Plato vajec
Zdroj: Profimedia
Ilustrační snímek

Jsou vejce zdravá či škodlivá? Nová rozsáhlá studie americké Severozápadní univerzity (Northwestern University) ukazuje na tu druhou možnost. Podle vědců stačí zkonzumovat tři vejce týdně a už roste riziko srdečních chorob a dokonce i předčasné smrti!

"Vejce, zvláště žloutky, jsou významným zdrojem cholesterolu," napsal vedoucí výzkumného týmu Victor Zhong. Průměrné slepičí vejce podle vědců obsahuje asi 186 miligramů cholesterolu, rizikovou hranicí je přitom hodnota 300 miligramů cholesterolu denně, píše CNN.


Tým vědců analyzoval data získaná od závratných 29 tisíc pacientů, kteří byli v průměru sledováni sedmnáct a půl roku. Za tu dobu vědci zaznamenali 5400 kardiovaskulárních "incidentů" včetně mrtvic a infarktů.

 

A výsledek? Pokud denně zkonzumujete 300 miligramů cholesterolu nad limit, riziko srdeční choroby roste o 3,2 procenta a riziko předčasné smrti dokonce o 4,4 procenta.

 

A také platí, že čím víc cholesterolu do sebe natlačíte, tím je riziko větší - každé další vajíčko denně zvyšuje pravděpodobnost srdečních problémů o 2,2 procenta a riziko předčasné smrti o 3,8 procenta.

 

 

V minulosti se výsledky podobně zaměřených studií lišily - to může být dáno podle autorů té aktuální tím, že nebraly v potaz fakt, že lidé, kteří se ládují vejci, hřeší i jinak. Například kouří či málo sportují.

 

ČTĚTE TAKÉ:

Velikonoce se blíží: Jak spolehlivě poznat čerstvá vejce?
5 veganských potravin, které obsahují více bílkovin než vejce

pez TN.cz